Temat för Mariehamns litteraturdagar är i år ”Gränsland”. Rubriken kläcktes av styrelseledamoten Aino Waller.
– Jag tänkte på spänning mellan plats och människa, krig och fred, barn och vuxna … Det finns många intressanta och aktuella spänningar, säger hon.
Projektledaren Anna Eklund berättar på en pressinformation på onsdagen att programmet inleds med ett nytt inslag då Johan Unenge, som skrivit bland annat böckerna om Eva & Adam, träffar förskolebarnen i Mariehamn.
– Han är Sveriges första läsarambassadör, säger hon om författaren vars uppdrag är att främja läslust.
Därefter följer på fredagen ”Femmornas läsfest” där Johan Unenge på nytt medverkar tillsammans med Ingela Korsell. För unga arrangeras på lördagen också Skratch prisgala där deltagarna får veta vilka berättelser som premieras i niornas skrivartävling. Här uppträder den åländska rapparen Durak och författarna Kaj Korkea-aho, Ellen Strömberg och Faysa Idle. Värd för programmet är Angelina Eklund.
10-årigt stjärnskott
Före det arrangeras ett frukostseminarium om AI, digitalisering och läsfrämjande. I panelen sitter Dilsa Demirbag-Sten, Linda Mannila, Ingela Korsell, Johan Unenge och Carl Blomqvist och samtalet modereras av Sara Kemetter.
– Carl Blomqvist är ett stjärnskott som synts mycket, bland annat i morgonsoffor. Han är 10 år, tycker om att läsa och berättar om sina böcker på sin Youtubekanal, säger Anna Eklund.
I år flyttar den litterära supén till restaurang Nautical där det utlovas en blandning av författarsamtal, musik och god mat. Yukiko Duke håller i trådarna och inbjudna författare är Atefeh Sebdani, Rosa Liksom, Bitte Westerlund och Philip Teir. Underhåller gör Kizelo Mleko med balkanmusik.
– Vi vill ha lite partystämning och hoppas det blir lite dans mellan borden, säger styrelsemedlemmen Katja Söderbäck.
Många deckarförfattare
Ett namn som bokades alldeles i dagarna är den ukrainska poeten Yuliya Musakovska.
– Jag fick tips om henne, kontaktade hennes förlag och fick aldrig något svar. Men så såg jag henne på bild med Aino (Waller) på Facebook!, säger Anna Eklund.
Poeten medverkade nämligen på Ukrainagalan i Alandica häromveckan, och efter det löste sig kontakterna.
– Hon har studerat svenska på universitetet i Lviv och kan recitera sina dikter på svenska.
Bland alla inbjudna författarnamn finns också Carina Bergfeldt. Journalist och författare, men också känd för tv-publiken med sin talkshow som sänds inför miljonpublik på fredagskvällar i SVT. Det gör att Mariehamns litteraturförening kastat in ett helt nytt inslag genom en litterär talkshow på lördagskvällen. Den leds av Pekka Heino och medverkar gör utöver Carina Bergfeldt också hennes författarkollega Sofie Sarenbrant liksom Noémi Kiss-Deáki, Faysa Idle, Karolina Ramqvist och Lena Andersson.
– Vi har överlag många deckarförfattare i år. De skriver gärna om orter de bor på, vi får se vilken ort det begås mest mord på, säger Anna Eklund och skrattar.
Styrelsemedlemmen Robert Sagulin ser särskilt fram emot att ta del av Faysa Idles och Atefeh Sebdanis samtal vid de olika programpunkterna. Han har läst deras böcker ”Ett ord för blod” respektive ”Min hand i min” och ser paralleller.
– Faysas bok är nog den som mest stämmer in på gränslandstemat. Hon är uppväxt mitt i gängvåldet i Tensta och det är en väldigt berörande och högaktuell bok. Atefeh står med fötterna i gränslandet mellan gängvåldet och det civila livet. Man får följa uppväxten i Sverige med hur hon behandlas och tvingar sig själv att gå vidare och ta hans om sina bröder, beskriver han.
Förhandlade om EU-medlemskap
Lotta Angergård från Rädda barnen är särskilt glad för den föreläsning man arrangerar med Reyhaneh Ahangaran.
– Hon är barnpsykolog och föreläsningen riktar sig till vuxna med barn i sin närhet. Hon har bland annat skrivit ”Känsloboken”, har en tillgänglig ton och ger konkreta tips. Hon krånglar inte till det.
För styrelseledamoten Mosse Wallén är det särskilt författaren Lena Andersson som väcker förväntan.
– Hon har skrivit en lite obehaglig bok om hur små vi är och gör oss (”Studie i mänskligt beteende”, reds anm.) Hon skriver så jäkla bra och har ett vackert språk, och är lite kärringen mot strömmen. Vi vill ha henne till kyrkan och hålla den litterära gudstjänsten, men det är inte klart än.
Han lyfter också Staffan Bruun som ska diskutera sin biografi över Zacharias Sundström i boken ”Finlands dyraste advokat” tillsammans med Fredrik Rosenqvist.
– Zacharias förhandlade om Ålands EU-medlemskap och lär ha tyckt att Åland lade sig platt i förhandlingarna, säger Mosse Wallén.
Finns det någon författare som varit särskilt efterfrågad?
– Andrev Walden! Jag har jagat honom, men det gick inte, säger Anna Eklund.
Är det någon annan du jagat ni hade velat ha hit?
– Stephen King och Olga Tokarczuk. Jag fick faktiskt svar från deras förlag, men det blev inget.
Litteraturdagarna arrangeras den 21–24 mars och alla programpunkter sker i stadsbiblioteket utöver supén på Nautical, mässan i S:t Görans kyrka samt ett avslutande pubquiz på Park. Budgeten ligger på 89.000 euro och arrangörerna säger att det kan bli ytterligare inslag under dagarna som ännu inte är fastställda.
De medverkar på litteraturdagarna
Johan Ungenge, Ingela Korsell, Dilsa Demirbag-Sten, Linda Mannila, Ingela Korsell, Carl Blomqvist, Kaj-Korkea-aho, Ellen Strömberg, Faysa Idle, Reyhaneh Ahangaran, Yukiko Duke, Atefeh Sebdani, Rosa Liksom, Bitte Westerlund, Philip Teir, Lucas Hermans, Christoffer Holst, Pekka Heino, Staffan Bruun, Carina Karlsson, Lena Andersson, Ellen Strömberg, Sofie Sarenbrant, Iris Lindholm, Nilla Kjellsdotter, Amat Levin, Barakat Ghebrehawariat, Noémi Kiss-Deáki, Carina Bergfeldt, Karolina Ramqvist, Karin Erlandsson, Fredrik Rosenqvist, Jonna Ekman, Durak, Kizelo Mleko.