Foto:

Stäng Öresund för skuggflottan

LED_ingress:
Östersjöns säkerhet » Porta den ryska skuggflottan från Östersjön. EU-länderna bör ta beslutet tillsammns för att stöda Danmark och Sverige.

I tisdags träffades Natos ledare hos president Alexander Stubb för att diskutera det växande hotet från den ryska så kallade skuggflottan, alltså armadan av oregistrerade lastfartyg i mer eller mindre sjödugligt skick som fraktar okända laster och potentiellt utför sabotage i bland annat Östersjön.

Nato inleder därför operation Baltic Sentry som omfattar flera militärfartyg, spaningsplan, ubåtar och drönare i Östersjön. ”Vi kommer att reagera beslutsamt om den kritiska infrastrukturen i vårt närområde är i fara. För att skydda den krävs både nationella och internationella åtgärder. Natos medlemsstater vid Östersjön har en mycket enhetlig uppfattning om detta”, förklarade president Stubb på en efterföljande presskonferens.

Men ännu effektivare vore att stänga vägen genom Öresund för skuggflottan. Passagen regleras fortfarande av Öresundstraktaten som kom till 1857 och undertecknades av Sverige–Norge, Österrike–Ungern, Belgien, Frankrike, Storbritannien, Nederländerna, Ryssland och de stater som ingår i dagens Tyskland. Traktaten ger fartyg fri passage in och ut ur Östersjön via såväl de danska sunden Öresund, Stora Bält och Lilla Bält. Dess syfte var att stoppa Danmark från att kräva tull av passerande fartyg.

Dagens säkerhetspolitiska situation är en helt annan. Det är dags att revidera den gamla konventionen och förbjuda oregistrerade och farliga fartyg att passarera de danska sunden in i Östersjön.

Danmark har redan självklar rätt att stoppa potentiellt farliga fartyg som exempelvis fartyget Ruby, som lastat med sprängfarligt ammoniumnitrat var på väg in i Östersjön i höstas, men som ändrade kurs.

Det är en fråga om att nogrannt juridiskt definiera vad som ska betecknas som tillräckligt farligt för att förbjuda passage, säger Ålandsbördige professor Henrik Ringbom.

Danmark kan redan i dag göra mer än man väljer att göra, påpekar den danske försvarsexperten Peter Viggo Jakobsen i HBL. Lagen tillåter danska kustbevakningen att stoppa fartyg med hänvisning till att de utgör en miljöfara eller om man misstänker att fartyget är oförsäkrat. Danmark som har en av världens största handelsflottor drar sig dock för att krångla med andra länders handelsflottor, för att inte själva få problem i utländska hamnar, enligt Peter Viggo Jakobsen.

Därför borde ett sådant här beslut tas överstatligt, på EU-nivå. Redan i dag är många skrotfartyg förbjudna att lägga till EU-hamnar på grund av miljöriskerna. Östersjöländerna kunde därför argumentera att fartyg i så uselt skick inte heller har rätt att färdas i Östersjön. ”De kunde i sig betraktas som ett akut och allvarligt miljöhot enligt havsrättens regler”, säger professor Ringbom.

Enligt Dagens Nyheter uppger Danmarks statsminister Mette Frederiksen att det är dags att se över Öresundstraktaten. “Danmark har ett speciellt intresse och ansvar. Vi måste hitta nya åtgärder, som försäkringarna för de här fartygen, samarbeta mer med varandra och inom Europeiska unionen”, säger hon.

Petter Lobråten

tel: 26 633

Hittat fel i texten? Skriv till oss