Några av medlemmarna i de frivilliga första hjälpgrupperna har samlats för att öva tillsammans vid branddepån i Jomala. De som är på plats är Inger Eriksson, Jimmy Lundgren, Charlotte Mattsson, Emilia Lindström, Zenita Gustafsson och Caroline Blomqvist. Med är också Martina Andersson som är samordnare för första hjälp och hälsovård vid Röda Korsets Ålandsdistrikt.
Vad gör ni som frivilliga förstahjälpare?
– Vi rycker ut när vi blir kallade till olika olyckor, eftersök och vi ställer upp vid publika evenemang där det krävs att det finns folk med kunskap inom första hjälp, säger Charlotte Mattsson.
För att upprätthålla kunskaperna går medlemmarna på kurser och har även övningar ungefär var tredje vecka.
– Vi brukar också öva tillsammans eftersom vi inte är så många i de olika grupperna. Totalt är vi 15 stycken, säger Zenita Gustafsson.
Varför ska man komma med i en första hjälpgrupp?
– För att hjälpa andra. Man får också gå utbildningar gratis. Det finns olika steg inom första hjälpen. Sedan kan man utbilda sig för att kunna ha jour. Man behöver inte några förkunskaper utan känner man att det här skulle vara intressant är man välkommen med, säger Martina Andersson.
För att få rycka ut vid olyckor måste man ha gått första hjälpkurser samt vara över 18 år. Men man kan vara med i en grupp även när man är under 18 år.
Vad är det för uppdrag ni kan få?
– Det kan vara vid olika evenemang. Det kan gälla eftersök när någon gått vilse eller är försvunnen. Förr var eftersök ganska vanligt men numera har de flesta GPS och en telefon med sig och får hjälp den vägen. Vi kan också rycka ut vid olika sjukdomsattacker, säger Jimmy Lundgren.
Frivillig verksamhet
Martina Andersson påpekar att man inte behöver ha alla kurser när man börjar. Den utbildningen ordnar Röda Korset.
– Det viktigaste är att man är intresserad och beredd att ge av sin tid. Allt är på frivilligbasis. Man kan alltid komma med på någon övning och testa om det är något man kan tänka sig att göra, säger hon.
I två av grupperna finns det bil. En i Jomala/Mariehamn och en i Finström. När man kommer med i gruppen får man lära sig vad och var saker finns i bilen.
– Vi transporterar aldrig någon i våra bilar. Är det så att någon skadat sig i skog och mark bär vi fram den skadade till närmaste väg där ambulans kan hämta upp, säger Inger Eriksson.
– Det viktigaste för oss är att hålla den sjuka vid liv tills ambulansen kommer. Det är också sådana saker vi över på, som hjärt- och lungräddning med hjärtstartare, omplåstring av större och mindre sår och att lägga förband, säger Jimmy Lundgren.
Martina Andersson berättar att man också besöker skolor för att lära ut vad man ska göra när en olycka är framme.
– Det viktigaste i sådana fall är att barn och unga vet att man ska ringa 112, säger hon.
Storövningar två gånger per år
Som medlem i första hjälpgruppen deltar man i Frivilliga räddningstjänstens storövningar som ordnas två gånger per år.
– Vi har också samarbete både öster- och västerut. Vi ska snart till Åboland några dygn för att öva tillsammans med andra första hjälpgrupper. Det är både trevligt och lärorikt, säger Inger Eriksson.
Alla är eniga om att det alltid är roligt när det kommer folk utifrån och man får öva tillsammans.
– Man lär sig av varandra och utbyter erfarenheter, säger Zenita Gustafsson.
Martina Andersson säger att arrangörer kan höra av sig om man behöver hjälp vid olika evenemang.
– Trots att man kanske tycker att det är kort bit till sjukhuset och ambulans kan vara på plats snabbt så kan minuter vara avgörande då det gäller hjärt- och lungräddning, säger hon.
– Vi kan också ambulansen med onödiga transporter om vi kan hjälpa till med mindre skador, säger Charlotte Mattsson.
Hon påpekar att det finns uppdrag för alla oberoende av ålder.
– Både äldre och yngre är välkomna med, säger Charlotte Mattsson.
För den som vill veta mera kan man kontakta samordnaren för första hjälp och hälsovård vid Röda Korsets Ålandsdistrikt Martina Andersson på telefon 040-164 89 13 eller via e:post martina.andersson@redcross.fi.