Börje Gottberg är född i Geta och han gick i skola där ett år innan han flyttade till stan. Men nästan varje helg var han i Geta där hans farmor och faster bodde.
– Vi hade ett hus som vi tillbringade somrarna i men man kunde också vara där vintertid. Jag tyckte om att vara i Geta för det fanns alltid något att göra där, säger han.
Börje Gottberg valde att gå i Ålands lyceum men han tog aldrig studenten. I stället började han arbeta.
– Jag jobbade ett år på byggen. Bland annat kärrade jag tegel och bruk när Arkipelag byggdes. Sedan jobbade jag ett år på LunMek som verkstadsarbetare. Där jobbade jag med svetsning, borrning och montering. Jag lärde mig mycket och det hade jag nytta av när jag började studera.
Börje Gottberg fortsatte sina studier på Tekniska läroverket i Helsingfors där han studerade i fyra år och blev maskin- och VVS-ingenjör.
– Jag valde Helsingfors för att jag tänkte att jag kanske skulle lära mig lite bättre finska på samma gång.
Efter avslutade studier kom Börje Gottberg tillbaka till Åland. Han hade tidigare praktiserat vid Bomanson & Son och fick arbete där.
– Jag jobbade som montör inom VVS och var med och byggde bland annat gamla Gullåsen som är rivet nu.
Sedan arbetade han på Mariehamns stads va-verk i ett år som ingenjör.
– Efter ett år kunde jag det där med vattenläckor och stopp i avloppet, säger han och skrattar.
Optinova i över 30 år
Börje Gottberg gick tillbaka till jobbet på Bomanson & Son och stannade där fram till 1983 då han började på Habia, nuvarande Optinova.
– Där arbetade jag med rent ingenjörsarbete. Jag ritade maskiner, var med och byggde ihop dem. Vi designade delar efter behov men visst kunde vi också köpa in vissa delar. Sedan skulle maskinerna provköras innan de togs i bruk. Den processen från ritbord till klar maskin kunde ta fem år.
Börje Gottberg arbetade över 30 år på Optinova innan han gick i pension.
– Kroppen tog slut och det tror jag berodde på att jag inte tränade. Jag gick till en fysioterapeut och fick ett träningsprogram. Sedan dess har jag tränat och i dag mår kroppen bra, säger han.
Vad pysslar du med i dag?
– Lite allt möjligt. En gång i veckan, vintertid, är jag på Sjöfartsmuseet och skannar in bilder. Det gör jag frivilligt. Eftersom jag har både stuga och hus finns det alltid något att göra. Sedan har jag tagit upp en gammal hobby att göra skulpturer av trä, mest av enbuskar som ser roliga ut.
Enarna får alltid ligga ett tag så Börje Gottberg hinner fundera på vad det kan bli av dem.
– Det är främst idrottsskulpturer som jag gör. Det tycker jag är roligt. Den första skulpturen gjorde jag för 50 år sedan. Jag har också provat på att måla men jag kom på att jag var bättre på tredimensionellt, säger han.
Läser deckare
Sommartid är det båtliv och stugan som tar Göran Gottbergs tid.
– Sedan läser jag en hel del. I vinter har det mest blivit deckare. Mest har jag läst Hennig Mankell och Peter May. Jag tycker att Peter May skriver mycket bra och jag har läst flera böcker av honom. En av de bästa är ”Mannen”. Han skrev också en bok som handlar om en epidemi innan det hände, säger han.
Göran Gottberg prenumererar också på tidningen ”Forskning och framsteg” sedan lång tid tillbaka.
– Där får man läsa om det senaste inom forskningen.
På vinternätterna sitter han gärna med sitt spegelteleskop och tittar på planeter.
– Det är fantastiskt att få se Saturnus ringar eller Jupiters månar med egna ögon. Man får ett helt annat perspektiv på allt som finns runt oss, säger han.
» Födelsedag 70 år
Börje Gottberg
Namn: Börje Vilhelm Gottberg.
Född: Den 18 juni 1953 i Geta.
Bor: I Kroklund, Saltvik.
Yrke: Ingenjör.
Familj: Frun Lillemor, barnen Erika och Mats med familjer i vilka ingår fyra barnbarn.
Intressen: Sjö- och stugliv, snickra och göra skulpturer i trä, läsa.
Firar: Firar med kaffebjudning hemma den 18 juni mellan klockan 13 och 17. Jubilaren undanber sig presenter. Den som vill kan i stället skänka en slant till Ukrainahjälpen eller till sjöräddningen.