Som åttaåring tog sig Harry Lindqvist till skolan genom att själv ta motorbåten från ön Kuggholma i Lemland.
– Jag blev tidigt faderlös och när mina äldre syskon sökte sig bort för att arbeta och min mor gav sig i väg på dagsverken fick jag klara mig själv. Trots att min far gick bort då jag var sju år känner jag att jag hade en fantastisk barn- och ungdomstid.
Harry Lindqvist berättar att han ibland stannade hemma och läste i stället för att åka till skolan. Men varje lördag fick hans bror Gösta Lindqvist köra honom till skolan så att han fick redovisa vad han lärt sig under veckan.
– En gång när jag var på hemväg med båten satt jag och läste i historieboken. Efter en kraftig smäll hamnade jag på durken. Jag hade kört på Risholmsklobben. Det enda som hände var att båten blev en tum bredare och mastbettan hade släppt på styrbordssida, säger han.
När Harry Lindqvist var 16 år for han ut som jungman på mt Havskaar. Han hade planer på att bli lots.
– En del av sjömännen ombord var lite speciella, kan man säga. Jag började fundera på om jag verkligen skulle bli sjöman. Jag mönstrade av och började fiska lax med min bror Gösta i stället.
En bekant till Harry Lindqvist kontaktade honom och frågade om han ville bli motorman på Lotsfördelningsfartyget Valvoja.
– Det passade mig perfekt. Jag kände att jag hade större intresse av maskiner eftersom jag kört båt sedan jag var sju år.
Sedan fick han erbjudande om att åka till Skövde och arbeta på Volvos motorfabrik. Där arbetade han i ett år med B18-motorer.
– Det gav mig verkstadspraktik. Sjöpraktiken fick jag ombord på Sallybolagets Dafny där jag arbetade som motorman. Sedan började jag min utbildning på Sjöfartsläroverkets maskintekniska linje och efter tre år fick jag min examen.
Gick i land för familjens skull
Under studietiden fiskade han lax tillsammans med Henrik Eklund för att få tillskott i studiekassan.
– Julen 1966 skulle jag ha varit med ut och fiskat men vi hade just fått en ny lägenhet så jag valde att stanna hemma. I stället åkte Henrik ut med två klasskamrater. Det blev en väldig snöyra och morgonen efter fick vi veta att min bror kallats ut att söka efter fiskebåten.
Det visade sig att fiskebåten gått på grund väster om Lågskär och att alla ombord omkommit.
Under studietiden träffade Harry Lindqvist sin blivande fru Berit. De gifte sig när Berit var 17 år med skriftligt lov av hennes mamma.
– Jag fortsatte mitt arbete till sjöss. Jag var med om många spännande upplevelser bland annat på mt Ragny som senare brast i två delar och sjönk på Nordatlanten.
När Harry Lindqvist kom hem från mt Ragny hade familjen redan utökats med en son och när han fick veta att ett barn till var på väg började Harry Lindqvist söka jobb på land.
– Jag ville inte missa ett barn till.
Han gick till Lotsfördelningskontoret och frågade om det fanns jobb och fick efter en tid arbete som kutterförare på Långnäs Lotsstation.
– Jag blev sedan erbjuden jobb som timlärare vid Ålands sjömansskola. Jag sa att jag kunde jobba som lärare varannan vecka. Men det fungerade ju inte eftersom eleverna gick i skola alla dagar. I stället smet jag från jobbet någon timme varje dag vilket inte gick i längden. Jag fick uppmaning om att stanna på jobbet som kutterförare och då sade jag upp mig.
I stället fick Harry Lindqvist arbete som maskinist på kylbåten ms Evocrystal. En dag när fartyget var på väg mot Dakar fick han ett telefonsamtal från rektorn på Ålands sjömansskola.
– Jag blev erbjuden jobb som laboratorieassistent i maskinlaboratoriet.
Intresserad av vindkraft
Harry Lindqvist fick också möjlighet att undervisa vid Tekniska läroverket som lektor eftersom han tidigare avlagt kurser i pedagogik.
– Under sommarloven vikarierade jag som maskinist på Eckerölinjens färjor samt på Baltic Star.
När Harrys fru fick cancer och behandlades i Helsingfors tog han med sig yngsta dottern Erika, som då var två år, till skolan.
Under sin lediga tid har han tillsammans med skickliga timmermän byggt tre hus och en sommarstuga på ön Stackskär.
– Den är pärlan i vårt liv, säger han.
Eftersom det fanns ett litet vindkraftverk i barndomshemmet på Kuggholma blev Harry Lindqvist intresserad av vindkraft.
– Tillsammans med Robert Mansén började vi planera de första vindkraftverken på Åland. Vi bildade Ålands Vindenergibolag och byggde Knutsbodamöllorna. Sonen Henrik har nu tagit över vindkraftsutvecklingen.
Numera är det stugan på Stackskär som intresserar honom mest. Att umgås med barnbarnen är också viktigt för honom.
– Egentligen trivs jag bäst hemma nu för tiden. Men intresset för miljön har jag kvar, säger han.
» Födelsedag 80 år
Harry Lindqvist
Namn: Harry Sigvard Lindqvist.
Född: Den 24 augusti 1943 i Lemland.
Bor: I Mariehamn.
Yrke: Pensionerad maskinist, laboratorieassistent och lektor.
Familj: Frun Berit, barnen Henrik, Annika, Fredrik och Kika med familjer i vilka ingår tolv barnbarn.
Intressen: Miljö och då speciellt vindkraft och syresättning av syrefattiga vatten. Stugan.
Firar: Firar endast inom familjen.