Saltviksbon Hogla Jansson somnade in i augusti 2019, hon blev 86 år gammal.
I sitt testamente hade hon uttryckt sin yttersta vilja: ”All efterlämnad egendom ska tillfalla Saltviks kommun till förmån för omsorgsboendet Sunnanbergs patienters trivsel, terapi, komfort och rehabilitering.”
Saltvik visste inte att Hogla Jansson planerade att ge sitt arv till dem.
– Det kom som en överraskning för oss. Hösten 2019 blev vi kontaktade av Ålandsbanken som hade hand om dödsboet och då fick vi veta att Saltviks kommun var universell testamentstagare, säger kommundirektören Ewa Danielsson.
Kommunen beslutade att arvet skulle gå till Trivselfonden för Saltviks pensionärer, och den 1 april 2021 överfördes summan på 101.940 euro till fonden.
Trädgård till minne av Hogla
Det hör inte till vanligheterna att kommuner får arv i den storleken.
– Det har hänt att vi har fått arv tidigare, men det är många år sedan sist, säger Ewa Danielsson.
– Kommunen känner tacksamhet över att Hogla Jansson tänkte på de äldre i Saltvik och ville deras väl och ve.
Varför tror du att Hogla Jansson valde att göra så här?
– Jag tror att Saltvik låg henne varmt om hjärtat. Hon föddes, växte upp och levde sitt liv här.
I och med att det är kommunstyrelsen som beslutar om Trivselfondens användning kan styrelsen se till att pengarna specifikt används i enlighet med Hogla Janssons yttersta vilja.
– Äldreomsorgsnämnden ansöker årligen om medel från Trivselfonden för att sätta lite guldkant på vardagen för de äldre, berättar Ewa Danielsson.
I vanliga fall brukar det handla om att kommunens pensionärer kan göra någon trevlig utflykt, till exempel dryckesprovning
i Amalias limonadfabrik eller schnitzelmiddag i Smakbyn. Men i och med att fonden nu har fått en större summa pengar finns utrymme att göra en lite större satsning.
Sunnanberg vårdhem har byggts ut och där finns nu planer på att våren 2022 iordningställa en trädgård till minne av Hogla Jansson.
– Eftersom vi fick den här lite större summan har styrelsen uppmanat äldreomsorgsnämnden att komma in med en anhållan om att kunna iordningställa en trädgård så att det kommer boende och besökare till glädje, säger Ewa Danielsson.
Förslaget har tagits emot väl av alla inblandade i kommunen. Äldreomsorgschefen Maria Knip håller med om att det är en bra idé.
– Allt som gör vardagen extra trevlig brukar vara mycket uppskattat av de äldre, säger hon.
Trivsam plats
I samband med tillbyggnaden av Sunnanberg vårdhem har man byggt en mur som kan omgärda en blivande trädgård. Det finns tankar på att inreda trädgården till exempel med upphöjda odlingslådor så att de boende kan titta, dofta och känna på växter även om de använder rullstol.
– Vi har byggt vissa fasta konstruktioner i samband med tillbyggnaden av Sunnanberg, men det behövs växter och inredning, säger kommuningenjören Dina Friberg.
– I trädgården ska det finnas sol och skugga, och den ska vara lättskött. Målet är att det ska bli trivsamt för de äldre och att man ska kunna röra sig öppet och fritt.