Matbanken startades 2010 och har vuxit hela tiden. I dag har de 150 barnfamiljer och 150 ensamhushåll som är i behov av hjälp.
– Eftersom vi har många barnfamiljer är behovet av blöjor och barnmat stort just nu. Men vi har alltid behov av hygienartiklar, städmaterial, toalett- och hushållspapper och basmatvaror, säger Susanna Olsson.
Hon berättar för de 26 konfirmanderna som är på plats på Matbanken om det frivilliga arbetet som ligger bakom och hur det går till när behövande kommer för att få mat.
– Jag är glad att ni konfirmander ställer upp och hjälper till. Samarbetet med församlingen har pågått några år redan.
Lördagen den 25 mars kommer ungdomarna att stå vid S-Market i Jomala och vid Sparhallen för att samla in förnödenheter.
– Ni kommer att stå vid ett bord dit de som köpt varor kan komma och lämna sakerna. Samtidigt är det bra om ni informerar folk, innan de går in och handlar, om vad som behövs och varför. Var glada och tacksamma över allt som ni får, säger Susanna Olsson.
Vad behöver ni för artiklar?
– Förutom blöjor och barnmat är det basvaror som pasta, ris, nudlar, kaffe och kakao. Allt som behövs i hemmet. Jag brukar säga när folk frågar vad de ska köpa att de ska fundera på vad de själva skulle vilja ha om de var i samma situation, säger Susanna Olsson.
Hur ofta delar ni ut varor?
– Varannan vecka. Tidigare var det varje vecka men nu är det så många så vi kan inte göra det oftare.
Susanna Olsson berättar att för att få komma till Matbanken och få varor behöver man kontakta diakonin i församlingen och berätta om sin situation.
– Sedan får man en kupong som man tar med sig hit. Vi får uppgifter från församlingarna vilka som har fått kupong, säger hon.
Vill hjälpa till
Fyra av konfirmanderna, Li Weckman, Jutta Lohmeier, Albin Andersson och Benjamin Flöjt är på plats för att få mer information innan insamlingen.
Visste ni något om Matbanken sedan tidigare?
– Jag har hört talas om Matbanken och kanske mina föräldrar donerat hit. Men mycket mera visste jag inte, säger Albin Andersson.
Inte heller de andra hade kunnat föreställa sig att behovet var så stort som det är.
– Det är tråkigt och ledsamt att folk inte har råd med mat. Man vill ju att alla ska ha det bra, säger Li Weckman.
– Att kunna vara med och hjälpa till känns bra, säger Jutta Lohmeier.
Albin Andersson och Benjamin Flöjt har inte möjlighet att vara med på insamlingsdagen men de kommer att göra något annat vid ett senare tillfälle.
– Vi kan sprida information om Matbanken inom familjen och till andra, säger Albin Andersson.
Benjamin Flöjt har hört talas om Matbanken tidigare men han har inte varit i någon närmare kontakt med dem.
– Jag vet vad det är. Kanske mina föräldrar har donerat något, säger han.
Alla tycker att det är viktigt att Matbanken får in så mycket artiklar som möjligt för att de ska kunna hjälpa de behövande så bra som möjligt.
Samlar in med sparbössa
Två dagar i veckan, onsdagar och torsdagar mellan klockan 10 och 12 kan den som vill föra matvaror och annat till Matbanken. För dem som i stället vill skänka en slant kan man göra det via inbetalning till banken.
– På insamlingsdagen kommer vi också att ha sparbössor framme där den som vill kan skänka en slant, säger Susanna Olsson.
De insamlade varorna kommer att föras till Matbanken av frivilliga under insamlingsdagen.
– De kommer att sorteras och finns det matvaror som behöver frysas ner innan de delas ut gör vi det.
Matbanken får också produkter direkt från odlare och företag runt hela Åland.
– Vi hämtar och delar upp till exempel potatis, lök och morötter i påsar så att det är färdigt, säger Susanna Olsson.
Har behovet ökat?
– Under senare tid har behovet fördubblats. Det kan bero på ökade kostnader för el och att matpriserna stigit, säger Susanna Olsson.
Hon påpekar också att det är helt vanliga familjer som kommer till Matbanken och att det är bra att det finns ett ställe dit man kan komma och få hjälp när det behövs.
– Alla kan hamna i en situation när man verkligen behöver hjälp. Därför har vi en jätteviktig uppgift att finnas där och hjälpa med det vi kan, säger hon.