I Lasse Sundbloms hem på Norragatan har pianoflygeln en central plats, och när Ålandstidningen besöker honom bjuder han på ett stycke egen stämningsfull musik.
– Nu skriver jag i trettiotalsanda med gamla harmonier. Det är alltid lika mysigt att sätta sig ner och spela, säger han.
Musiken har stått i fokus under hela Lasse Sundbloms liv. Förutom piano spelar han dragspel, saxofon och klarinett. Han växte upp på Strandgatan i Mariehamn, och den musikaliska talangen uppmuntrades hemifrån.
– Min far Bengt Sundblom ordnade så att jag kunde studera arrangemang för musikern Nacke Johansson, säger han.
Lasse Sundblom är ett mycket välkänt ansikte i det åländska musiklivet. Han har lett körer och spelat med orkestrar som Bondefröjd, Richards Trio, Sunrize, Reed Beans and Rice Band, Harrys bar, Musikaliska gänget och Miramarorkestern. Inte minst var det han som startade det klassiska storbandet Alandia Big Band.
– Storbandet växte till ett så stort projekt att jag till slut kunde ta dem till USA så att de fick lyssna på jazzmusikern Buddy Rich, det är ett fint minne, säger han.
I dag arbetar Lasse Sundblom med en rad olika musikprojekt. Ett av dem går under namnet Musikarkeologen, och handlar om att digitalisera äldre inspelningsmaterial i syfte att bevara en del av kulturhistorien för eftervärlden. I sociala medier delar han med sig av materialet, och får stort gensvar från andra musikintresserade.
– Det är till exempel gamla inspelningar från Societetshuset runt sextiotalet. Det är fantastiskt att återuppliva musiken, säger han.
Kreativ lärare
Under 25 år arbetade Lasse Sundblom som musiklärare.
– Det började med att jag hoppade in som vikarie för Knut ”Knutte” Grüssner i Godby högstadieskola. Det fanns inte så många klasslärare som ville hålla i musiken, säger han.
Under lång tid var Lasse Sundblom musiklärare i grundskolorna i Lemland, Lumparland, Södersunda, Hammarland och Eckerö. Han har många fina minnen från dessa år.
– I Lemland gjorde vi egna Melodifestivaler. Eleverna skrev text och musik till bidragen, sedan satt jag på fritiden och arrade. I Lumparland satte vi upp musikalen ”Rövarna i Kamomilla stad”. Allt finns dokumenterat. Jag minns också julkonserterna, vilket engagemang, säger han.
Lasse Sundblom lärde alla elever att spela blockflöjt.
– Något jag märkte var att olika elever kräver olika tekniker, man kan inte köra samma undervisningsmetod för alla. När eleverna skulle ta upp blockflöjterna och spela ”Hej sa Petronella” efter noter var det bara error för en del. Då gjorde jag ett eget notsystem för dem. Men jag fick alla att spela, det var det viktigaste, säger han.
Lasse Sundbloms metoder spreds till andra skolor, och han har arbetat med fortbildning för lärare. Under tiden som lärare startade Lasse Sundblom också Musiklaboratoriet, där musikteori kombinerades med ny teknik. För det fick han pris av Svenska kulturfonden med motiveringen att han är en ”kreativ musiklärare som entusiasmerar och engagerar sina elever”.
Kallas farbror Melker
Lasse Sundblom är sedan 22 år gift med Barbro Malmlund-Sundblom, när de gifte sig hade han skrivit all musik till bröllopet. Makarna har sönerna Sebastian, Christoffer och Alexander Sundblom. I familjen ingår också svärdöttrar och tre barnbarn. När familjen samlas hamnar de ofta runt flygeln och sjunger tillsammans.
– Alla mina barnbarn har fått ett instrument i dopgåva – ett piano, en fiol och en klarinett. Min äldste son sjunger, det är så roligt att ackompanjera honom.
Musiken är det stora temat i Lasse Sundbloms liv men någon händig karl är han inte, säger han skämtsamt.
– Mina barnbarn ropar ”farbror Melker, vad gör du?”. Jag förstår att de kallar mig för farbror Melker, det kan lätt bli lite fel. Slår jag in en spik blir den krokig, säger han.
Familjen glömmer aldrig när Lasse Sundblom skulle måla golvet i källaren. Han målade och målade, tills han upptäckte att han målat in sig i ett hörn.
– Det är jag det, farbror Melker i ett nötskal, säger han.
Sin opraktiska sida kompenserar han med att laga god mat åt familjen. Matlagning är ett av Lasse Sundbloms stora intressen.
– Min yngste son började laga mat med mig som 14-åring. Nu är han kock och har varit på Operakällaren, jag får så mycket stryk av honom i köket att det inte är klokt, säger han.
Öppet hus på fredag
Sextioårsdagen på fredag den 16 december firas med öppet hus på Röda korsgården klockan 15.
– De som kan och vill är välkomna, det vore jättetrevligt att få se många.
Det är Lasse Sundbloms barn som har ordnat firandet. Han hade själv inte räknat med något större kalas, och tankarna på att fylla jämnt kom helt av sig när frun Barbro Malmlund-Sundblom blev allvarligt sjuk.
– Barbro är en av fyra personer på Åland som har fått en levertransplantation. Hon låg på intensiven och i sista minuten flögs hon till Helsingfors och fick en ny lever. Att det fanns en som passade var en ren lottovinst, säger han.
När hustrun var som mest sjuk var det pandemi och familjen fick inte träffa henne, Lasse Sundblom ser tillbaka på det som en tung tid.
– Det var jobbigt för hela familjen. Jag rörde inte pianot på tre månader. Nu är jag glad att Barbro är tillbaka och härjar med mig. Det första hon påpekade när hon kom hem igen var att jag inte hade vattnat blommorna. Hon är pigg och har börjat jobba på deltid igen. Det är en kvinna med sisu i sig, säger han.
Lasse Sundblom är rörd och glad över att barnen ser till att han ska bli firad.
– Jag ville inte utsätta Barbro för att planera något stort sextioårsfirande. Det är fint att se att mina tre ungar håller ihop så bra, och så har jag fantastiska svärdöttrar också, säger han.