Pappakaféet som hålls första torsdagen i månaden på Folkhälsans allaktivitetshus riktar sig till pappor med barn upp till sju år.
Tvillingarna Nova och Leah Adolfsson har kommit till kaféet med pappa David Wohllaib.
– Det är roligt att vara här med pappa. Det är kul som en plätt, säger Nova och skrattar.
Tillsammans med Leah och kompisen Selma Sigfrids håller de helst till i gymnastiksalen och klättrar och leker i ringar och rep.
Pappa David tycker att det är positivt att det ordnas något för pappor.
– Det är roligt att umgås och prata med andra pappor, säger han.
Mikko Helminen är på plats med dottern Stella Lucenius. Han är på plats för första gången och hittade till pappakafeet via Folkhälsans hemsida.
– Det var egentligen sambon som snappade upp att det ordnades ett pappakafé och då tyckte jag att jag kunde komma hit och se om det var något för oss.
Alexander Lindberg med sönerna Milo och Tage, är också på plats.
Alexander tycker att det är en bra idé att ordna en grupp där pappor kan umgås och prata under trevliga former.
– Det är oftast inte så lätt att träffa andra pappor med barn i större grupper.
Han var in och kollade på information om babysim då han hittade pappakaféet.
– Jag tycker att det här är en väldigt bra idé, säger Alexander.
Gör saker tillsammans
Förslaget kom från Folkhälsans föräldragruppsledare om att göra ett samarbete med Dan och ”En säker hamn” för att öka sannolikheten att få med även inflyttade pappor.
– Vi har bara haft pappakafé en gång tidigare men vi ser att det redan nu lockat pappor och barn vilket är väldigt roligt, säger Linda Adolfsson, koordinator för familjer och relationer vid Folkhälsan på Åland..
Vad gör man på pappakaféet?
– För det första är det ett tillfälle för pappor och barn att umgås och göra saker tillsammans utanför hemmet. Men meningen är också att papporna kan diskutera och utbyta erfarenheter om papparollen ur olika perspektiv, säger Dan.
Även om man inte har barn med sig är man som pappa välkommen till kaféet. Man behöver inte anmäla sig i förväg och man kan komma och gå som man vill under tiden kaféet har öppet.
– Vi har satt en tid mellan 18.00 och 19.30 men har kommit fram till att 18.00 kanske är lite tidigt, säger Dan.
Projektet håller på fram till och med maj och sedan ska man göra en utvärdering.
Kommer ni att fortsätta i höst?
– Det vet vi först efter att vi gjort utvärderingen. Men just nu känns det som en väldigt lyckad satsning, säger Dan.
Bra mottagande
Projektet startade i februari och till den första träffen kom pappor från olika kommuner och med olika bakgrund.
– Det var en stor mångfald då flera nationaliteter var representerade vilket var väldigt trevligt, säger Dan.
Tillsammans med Folkhälsans föräldragruppsledare Fredrik Roth, Jonas Sommarhed och Åke Sigfrids delar Dan Sundqvist från projektet ”En säker hamn” ledaransvaret för gruppen.
Varför valde ni att starta ett pappakafé?
– Folkhälsan har haft och har många olika grupper för mammor och pappor. Men vi har inte lyckats få en pappagrupp att träffas kontinuerligt under sex träffar så som mammagrupperna gör. Intresset har funnits men sedan har det ändå inte kommit tillräckligt många så att vi kunnat hålla en grupp från början till slut, säger Linda
Dan tycker att mottagandet redan är över förväntningarna och att så pass många ändå hittat till pappakaféet.
– Men det får gärna komma fler. Det är bara att dyka upp. Man får själv välja hur länge och vilken tid man kommer. Följande tillfällen är torsdagen den 2 april och torsdagen den 7 maj, säger han.
Verksamheten sker i samarbete mellan Landskapsföreningen Folkhälsan på Åland och integrationsprojektet ”En säker hamn” som finansieras av landskapsregeringen med EU-pengar.
– Även ÅHS, Finström, Lemland och Mariehamn, de kommuner som tagit kvotflyktingar senast, bidrar med pengar. Övriga som är med och stöder projektet ”En säker hamn” genom att bidra med personal, information och annat är Ams, Medis, Röda korset, ABF, Folkhälsan, Sund och Brändö, säger Dan.
Nina Eriksson