Prosteriets pensionärsläger som hålls på Lemböte lägergård i Lemland har i år lockat drygt 20 personer från de olika församlingarna på Åland. Församlingarna är också representerade av diakoner och diakonissor från församlingarna. På plats är Ann-Lis Biström, diakonissa i Jomala, Maria Sjölund, diakon i Norra Ålands församling, Lisbet Nordlund, diakonissa i Mariehamn, Arja Grunér, diakon i Saltvik, Kati Juntunen, diakon i Mariehamn.
Maria Sjölund berättar att årets läger har temat ”Hela dig” vilket betyder att man i år fokuserar på både kropp och själ.
– Vi har gymnastik, andakter och sång. Nu ska vi pyssla bordsdekorationer med blommor till kvällens festmåltid. Sedan ska vi också pilgrimsvandra. Under vandringen har vi olika stationer där man bland annat kan ta fotbad, tända ljus, meditera eller bara sitta ner och tänka, säger hon.
Årets läger ska vara avslappnat och man ska njuta av tiden och av att kunna sätta sig vid dukat bord.
– Man behöver inte delta i alla aktiviteter utan man kan gå om man känner för det. Man väljer själv. I morgon kommer vi att få besök av Bengt och Mona Häggblom som varit missionärer i Senegal. De är de hemliga gästerna för i år, säger Maria Sjölund.
Hon träffade dem i Vårdö och de berättade att de var på Åland på semester.
– Jag frågade om de ville komma och berätta lite anekdoter från sitt missionsliv i Senegal och de tackade ja.
Ann-Lis Biström berättar att alla deltagare har fått göra egen hudkräm av olivolja, bivax och olika eteriska oljor.
– Det var något nytt för alla. Nu får de ta hem en egentillverkad salva att använda, säger hon.
En annan gäst är Helena von Schoultz som är på plats för att inspirera deltagarna till att komponera buketter av olika blommor.
– Jag fick förfrågan och jag tänkte att det var klart att jag ville komma hit. Eftersom jag har en trädgård med blommor tog jag med några hinkar blommor som vi ska använda oss av, säger hon.
Kreativ frihet
Helena von Schoultz börjar med att visa ungefär hur man ska tänka när man gör ett blomarrangemang.
– Jag brukar fastna för någon blomma på grund av färg eller annat. Då utgår jag från den och plockar sedan in andra blommor, gräs och gröna blad tills jag få en bukett jag tycker om. Man får använda sig av den egna kreativiteten och i slutändan är alla buketter fina på sitt sätt, säger hon.
Sedan får deltagarna komma med och göra buketter.
– Vi ska fylla alla vaser med buketter, säger Helena von Schoultz.
Linnea Karlsson och Roine Sjölund kommer direkt med liksom Bosse Ahlnäs och Margareta Stenius.
Sedan fylls det på med fler. Marianne Danielsson tycker mycket om blommor och hade tidigare en fin trädgård på Kökar.
– Jag tycker allra bäst om rosor, säger hon.
Marita Johansson och Maj-Lis Blomqvist vill också göra buketter.
Det är första gången som Bosse Ahlnäs binder en bukett.
– Det var en ny upplevelse. Kanske kan jag göra någon bukett i framtiden, säger han.
Roine Sjölund tycker att det är väldigt trevligt att komma till Lemböte.
– Det finns mycket program. Allt från gymnastik till korta promenader. Det är bra mat och man blir väl omhändertagen. Jag kommer nog hit igen, säger han.
Populärt med musikstunder
Ann-Lis Biström säger att musikstunderna där alla sjunger tillsammans är populära och att stämningen var magisk när Roger Fagerholm visade film från olika konserter.
– Jag tror alla hade lite tårar i ögonen, säger hon.
Medan pensionärerna är i full färd med att göra buketter måste Ann-Lis Biström hämta fler vaser eftersom buketterna blir så många.
Blommorna väcker känslor hos alla. Buketter blir till och sätts i vaser och som Helena sa är alla buketter lika vackra oberoende av vilka blommor man valt.
– Det är så fantastiskt med blommor, säger Maj-Lis Blomqvist.