Den första tatueringen som Simon Sirén gjorde var en triballiknande bild på underarmen.
– Jag ritade den själv eftersom jag inte hittade någon som jag tyckte om. Det var ett praktexempel på en nybörjartabbe. Kanske jag inte borde gjort den men jag har byggt runt den med andra tatueringar sedan dess så jag ångrar inget.
Hur många tatueringar har du?
– Jag vet inte. Jag räknar allt som en enda tatuering, säger Simon Sirén och skrattar.
Han säger att han ännu har några ställen på kroppen som är utan tatueringar. Det är främst på låren.
Hur väljer du tatuering?
– Jag ser de tomma luckorna som ett vitt ark som ska fyllas med något. Men det ska samtidigt passa in med de andra tatueringarna. Jag brukar göra en skiss eller så går jag till Chili Ink och bollar idéer. Det brukar alltid lösa sig.
Efter att Simon Sirén gjorde sin första tatuering gick det snabbt för honom att göra fler.
– Nu är allt hopbyggt på största delen av kroppen. På benen har jag täckt över gamla tatueringar.
Han berättar att när han gjorde den stora ryggtavlan blev det ett projekt som varade i fem år.
– Jag tatuerade mig till en början fyra till fem timmar flera gånger i månaden. Jag ville se hur mycket kroppen klarade av innan den känner att det blir för mycket. När jag tatuerade baksidan av huvudet låg jag på en brits med huvudet i ett hål, som när man är hos massören. Tatueraren trodde att jag tuppat av då jag inte svarade på frågorna. Men det hade surrade så mycket så jag hörde inte vad hon sa.
Vilken tatuering har gjort mest ont?
– På sidan av magen, då hade jag svårt att hålla minen. Men tatuering av handflator var heller ingen fest direkt. Minst har det faktiskt känts då jag tatuerat ansiktet.
Räcker med att det är snyggt
Simon Sirén har inte haft någon tanke på att de tatueringar han gjort skulle ha någon speciell betydelse.
– Ja, det skulle vara hundarnas namn då och deras skyddsängel. Jag tycker inte man behöver ha en alltför seriös syn på livet. Jag överanalyserar inte utan det räcker med att det är snyggt när det är klart.
Han berättar om en episod när han var och handlade. Två små flickor tittade länge på honom innan de sprang i väg.
– Jag hörde dem säga ”Jessus, vi måste visa mamma”. Jag tyckte att det var ganska kul.
Annars har han inte fått speciellt många kommentarer på sina tatueringar.
– Det är andra tider nu och folk ser på tatueringar på ett annat sätt än förr då tatueringar främst förknippades med sjömän och sådana som suttit inne. Jag hade en massa piercingar i ansiktet förr och jag fick betydligt fler kommentarer om det.
Simon Sirén tycker att det i dag är många som har tatueringar.
– Det har blivit mer vanligt. Kanske har det blivit det nya normala. Både tjejer och killar, gammal och ung har tatueringar. Jag tycker inte att åldern spelar någon roll. Jag tycker att det är häftigt då äldre gör en tatuering. Kanske har de funderat på det sedan ungdomen men inte vågat tidigare.
Tatuering i örat
Simon Sirén funderar heller inte på hur tatueringar kommer att se ut när han blir äldre.
– Nej, man ska inte ta ut något i förskott som kanske aldrig händer. Funderar man på och vill ha en tatuering tycker jag man ska göra den.
Själv har Simon Sirén testat på att tatuera sig på de flesta ställen på kroppen.
– Jag tatuerade mig i örat bara för att känna hur det kändes. Det var inget speciellt förutom att man hade en maskin som surrade i örat.
Har du någon ny tatuering på gång?
– Inte just nu. Det har lite lugnat ner sig eftersom det blivit lite ont om utrymme. Tidigare åkte jag inte från tatueraren utan att ha en ny tid bokad. Jag har heller inte någon fundering på vad som skulle passa på de tomma platserna. Det kommer när det kommer. Jag tror inte att jag slutat tatuera mig ännu, säger han.
» Personligt
Simon Sirén
Namn: Simon Sirén.
Ålder: 30 år.
Bor: I Bergö, Finström.
Yrke: Långtradarchaufför.
Familj: Sambo Jenna, pappa och mamma samt tre hundar.
Intressen: Motorcyklar, båtar, hjälpa föräldrarna med jordbruket.