Andra veckan i januari organiserar Finlands miljöcentral (Syke) årligen en sjöfångelinventering på Åland. Ålandstidningen hade turen att stöta på teamet när de var ute på en punktinventering vid kanalen i norra Käringsund, bestående av forskarna Markku Mikkola-Roos och Pekka Rusanen, samt Antti Below, skyddsbiolog vid Forststyrelsen och Jan Södersved, informatör vid BirdLife Finland.
– Vi genomför räkningar och kartlägger övervintrande sjöfåglars förekomst- och samlingsplatser. På så sätt kan man bedöma storleken på övervintrande sjöfågelbestånd. Vi är ungefär samma gäng som har gjort sjöfågelinventeringen flera år i rad. I dag kartlägger vi västra Åland för att i morgon röra oss mot Lemland och Lumparland, säger Jan Södersved.
– I går var vi på Föglö och såg 85 havsörnar. Det är inte rekordet, men det är betydligt mer än vanligt, säger Pekka Rusanen.
När fågelentusiasterna är på Åland brukar de hålla ögonen öppna efter nötväcka.
– Det är inte en sjöfågel men nötväcka är en åländsk specialitet, den finns knappt alls i Finland. Det finns cirka 100 stycken, flera tiotal häckande par. Troligtvis har de hittat hit från Sverige, säger Jan Södersved.
Fler fåglar
De senaste åren är trenden tydlig: de allt mildare vintrarna får fler sjöfåglar än tidigare att övervintra på Åland.
– Klimatförändringen har en stor betydelse. Det är mer öppet vatten på vintrarna och sjöfåglarna är inte tvungna att flytta sig lika långt söderut som tidigare. Åland har blivit ett nytt och viktigt övervintringsområde, säger Jan Södersved.
– Se, en häger, säger Markku Mikkola-Roos och pekar mot skyn. Alla fyra får snabbt upp sina kikare.
Hägrar ska tydligen vara en mer köldkänslig art. Viggen däremot övervintrar regelbundet på Åland numera.
– Som mest kan det vara kring 50.000 viggar. För 20 år sedan fanns det inte mycket vigg här vintertid, såg man några hundra räknades det som en stor flock. Men de övervintrar mer norrut nu än tidigare, säger Jan Södersved.
Kall vinter bryter mönstret
Har ni upptäckt något avvikande i år?
– På Åland brukar det vara väldigt mycket sjöfåglar, men det är faktiskt färre just i år. Det beror inte på att beståndet har minskat, utan antagligen på att de har spridit ut sig över en större område. De har inte kommit hit och koncentrerat sig på ett litet område som de brukar. Det är påtagligt mycket färre knipor än vanligt, och storskrake verkar också spridd på ett större område i skärgården. Men det kan hända att de är på väg hit och att det blir fler lite senare i vinter, säger Jan Södersved.
Varför har fåglarna spridit ut sig mer i år?
– Vi är inte helt säkra, men det har i alla fall varit väldigt kallt och mer istäcken. Fåglarna söker sig till öppna vatten, säger Jan Södersved.
Enligt Meteorologiska institutet har Åland hittills haft en ovanligt kall vinter. Förra året var medeltemperaturen i Jomala under perioden 1 december-11 januari +2,5 grader.
– Det har varit en kallare vinter än vanligt hittills. Medeltemperaturen under motsvarande period nu är -2,1 grader. Det är 2,1 grader kallare än långtidsmedelvärdet, alltså mellan 1991 och 2020, säger meteorologen Ville Siiskonen.