Många organisationer deltar i evenemanget om att inkludera fler inom både idrott och andra fritidsaktiviteter: Ålands idrott, DUV, Finlands svenska idrott, Finlands paralympiska kommitté, Folkhälsan, Ungdomshuset Boost, Rädda Barnen på Åland och Regnbågsfyren.
I måndags var man på Lottenberg i Jomala. Där kunde man bland annat få tips på hur trygga och tillgängliga idrotts- och motionsmöjligheter kan se ut och kännas. Man fick prova hjälpmedel som man kan komma ut i naturen med, spela gåfotboll och volleyboll och testa naturparkour.
Under tisdagen är man på WHA i Mariehamn. Även här kan man ta del av aktiviteter och lyssna på olika föreläsningar. Samtidig håller Träningsundervisningen sin skolidrottsdag, så det är full fart på de olika aktiviteterna som erbjuds.
Ska diskutera vidare
Lena Eriksson är idrottskonsulent vid Ålands idrott.
Varför behövs mer inkludering inom idrott och fritid?
– För att möjliggöra att alla kan idrotta och ha en aktiv fritid. Vi har varit, och är, lite dåliga på att få med personer med fysiska funktionsnedsättningar. Hur kan vi anpassa idrotten så att den fungerar för personer med funktionsnedsättningar? säger hon.
Varför ordnas den här dagen?
– Finlands svenska idrott har ett projekt om det här. De hörde av sig och ville komma till Åland tillsammans med Finlands paralympiska kommitté.
Det ledde till det två dagar långa evenemanget.
– Det är jättebra. Inom Ålands idrott har vi börjat se på hur vi ska jobba med funktionsnedsättningar. Vi kommer även att samla en grupp personer för att diskutera hur vi ska jobba vidare, säger Lena Eriksson.
Konkreta tips
Från Finlands svenska idrott är två personer på plats på WHA. De arbetar med projekt som handlar om anpassad motion.
– Tanken är att lära föreningar att öppna sina verksamheter för mångfald, säger Lotta Nylund som är projektledare för projektet ”Vi också”.
– Vi ger konkreta tips på förändringar som kan skapa större jämställdhet, säger Tarja Krum som är hållbarhetschef och arbetar med projektet ”Barn och unga på samma linje”, vars syfte är att främja jämställdhet och likabehandling av olika grupper.
Många verksamheter har som princip att alla är välkomna, säger hon.
– Men i praktiken förverkligas det kanske inte. Och man är inte medveten om vilka strukturer som förhindrar människor att delta i praktiken.
Här kan man reflektera över vem som syns, och vem som inte syns, i kommunikationen.
– Vilka sitter i styrelsen? Vilka är arrangörer för olika evenemang? Finns mångfald där? Går det att se förebilder som man kan identifiera sig med? Man brukar säga att ”Det du inte ser kan du inte bli”, säger Tarja Krum.
Armcyklar
Finlands paralympiska kommitté har kommit till Åland för att visa olika hjälpmedel, till exempel armcyklar och fotcyklar med tre hjul.
– De är till för att man ska kunna komma fram i olika sorters terräng, och komma ut och motionera, säger Thomas Jalas som visar utrustningen tillsamman med hjälpmedelsrådgivare Jukka Parviainen.
Hjälpmedlen hyrs ut runt om i Finland. De går att hyra för 25 euro i veckan. Frakt tillkommer. Man får ha utrusningen tre veckor i sträck och det är framför allt populärt på sommaren.
– Men inte på Åland än så länge. Vi hoppas att det ska komma hit också, säger Thomas Jalas.