När Ulf Wickström föddes bodde familjen i det gamla posthuset i Mariehamn som Emil Söderlund lät bygga då han kom hem från Amerika. Senare flyttade familjen till Hamngatan och hörnhuset vid Cikada.
– Där bodde familjen medan nya huset på Badhusgatan byggdes. Där bodde flera jämnåriga och vi hade mycket roligt tillsammans under barn- och ungdomstiden med bland annat Badhusberget och Västerhamn som våra revir, säger Ulf Wickström.
Han minns att de på vintrarna åkte ”slingerkälka” genom stan med start vid Ålands lyceum ner över Ålandsvägen och i bästa fall kunde man komma ända ner till Strandgatan.
– Annars var somrarna på Äppelö hos mormor och morfar och med morbror Sven bland det bästa vi visste, jag och mina syskon och kusiner. Sven lärde oss mycket som höbärgning, att köra traktor och ibland också lite hyss. Han var en person som betydde mycket för alla oss barn, säger Ulf Wickström.
Under barndomen hade familjen en segelbåt som senare byttes ut mot en motorbåt.
– Segelbåten låg vid en boj i Slemmern och vi hade ekstocken vid bryggan där norra ingången till Arkipelag finns i dag, säger han.
När Ulf Wickström var elva år dog hans mamma Greta hastigt.
– Hon bara sjönk ihop i tamburen och dog sedan av sprucken aorta. Hennes död påverkade mig väldigt mycket och jag har många gånger funderat på hur mitt liv skulle gestaltat sig om hon levt tills jag blivit vuxen.
Elingenjör i Stockholm
Efter att Ulf Wickström avslutat sina studier i Folkskolan jobbade han som urmakarlärling hos sin pappa och sedan som guldsmedslärling i Helsingfors i ett år.
– I Helsingfors åkte jag ibland med spårvagnen och hämtade guld till guldsmedsfirman och andra gånger fick jag åka med de färdiga produkterna för att få dem stämplade vid stämplingskontoret. Då tog jag också spårvagnen och satt sedan en hel dag och stämplade.
Ulf Wickström har under dessa lärlingsår reparerat och lyft ett antal klockor samt skapat och bearbetat rätt så mycket guld och silver. Men det skulle visa sig att livet ledde in honom på andra vägar.
– Utbildning lockade och jag studerade ett år vid Houtskärs Kyrkliga Folkhögskola och sedan två år vid Borgå folkakademi. En av mina vänner fortsatte studierna vid Social- och kommunalhögskolan i Helsingfors. Men det lockade inte mig utan jag valde att studera till elingenjör i Stockholm.
1973 var han klar med sina studier och återvände till Åland. Det första året efter studierna arbetade han som arbetsledare på Kalmers och sedan fick han arbete som elansvarig vid ElAb eftersom de behövde en person med A-behörighet. Med ElAb var Ulf Wickström med och ansvarade för elarbeten för bland annat Hälsocentralen i Mariehamn och Ålands Museum.
Startade eget
Två månader före hälsocentralbygget var klart startade Ulf Wickström eget.
– Jag var övertygad om att det skulle gå bra och jag har aldrig ångrat mitt beslut. Det har varit gasen i botten i 45 år. I dag har jag firman kvar men har avslutat mina planeringsarbeten för flera år sedan.
Ulf Wickström tycker att han fått vara med om att bygga många intressanta projekt.
– Alla har varit intressanta på sitt sätt. Det mest utmanande var dock bygget av lasarettsflygeln på ÅHS, där gällde det att ha tungan rätt i munnen. Men även biblioteket var ett intressant bygge. Där åkte vi till Tyskland och Osram för att försöka få till armaturer som passade bygget. De hjälpte till med att specialtillverka armaturerna så de passade.
Han var också engagerad i bygget av Alandica och han har haft förmånen att samarbeta med skickliga och kunniga yrkesmänniskor.
Ulf Wickström var den första på Åland som använde sig av AutoCad, som är ett CAD-program som används för att producera ritningar och design i 2D och 3D. Han lärde sig själv och använde sedan tekniken i sitt arbete.
– Det var en utmaning i början eftersom alla ritningar var på papper. De skulle jag sedan mata in i datorn.
På fritiden har musiken och sången betytt mycket för Ulf Wickström. Han har sjungit i Mariehamnskvartetten sedan 1975. I dag skriver han musikaliska övningsfiler till kvartetten där varje stämma har sin fil.
– På det sättet kan alla sitta hemma och öva in sin stämma, säger han.
Njuter av livet
Ulf Wickström är också intresserad av att gå olika kurser på Medis.
Vad är det för kurser som intresserar mest?
– Sådana kurser som är personligt utvecklande. Där får jag möta likasinnade med samma intresse.
Familjen och speciellt barnbarn är också viktiga för Ulf Wickström. Han försöker umgås med dem så mycket som möjligt.
– Barnen, barnbarnen och syskonen är jag stolt över att ha i livet.
Han har också tränat karate i många år. Men just nu har han en paus på grund av ryggbesvär. Men han cyklar också gärna för att få motion.
Man kan gott säga att Ulf Wickström tar tillvara på livet och njuter av vad det ger.
– Jag uppskattar enormt de ödmjuka, tillförlitliga, ärliga, uppriktiga och empatiska vänner som jag har. Jag känner mig bekväm och komfortabel i deras sällskap och jag föredrar gärna filosofiska diskussioner med dem och jag är mån om att odla en respektfull vänskap, säger han.
Han kommer också i framtiden att fortsätta vara nyfiken på att lära sig nya saker.
– Det är viktigt att man provar på olika saker även då man blir äldre. Om mitt liv får gå vidare som nu så är jag mer än jättenöjd, säger han.
Ulf Wickströms livsmotton:
Tillmötesgår mina medmänniskor på samma sätt jag önskar bli bemött.
Talar gott om och visar barmhärtighet för mina medmänniskor.
Försiktighet och måttlighet i handlingar.
» Födelsedag 75 år
Ulf ”Uffe” Wickström
Namn: Ulf Wickström.
Född: Den 7 november 1947 i Mariehamn.
Bor: I Mariehamn.
Yrke: Elingenjör.
Familj: Barnen Patrick, Simon och Sofia. Barnbarnen Isac, Ida, William, Evelina, Travis, Alessio, Enzio och Alyssa.
Intressen: Sång, träning, gå på Mediskurser, föreningsliv.
Firar: Firandet har redan börjat men jubilaren är bortrest på födelsedagen. Firar i stället vid lämpliga tillfällen framöver.