Varste Matheaussen är född i en liten by, Saqqaq, på Grönland. Som 17-åring började hon studera på Grönlands ungdomsskola i Danmark som är en del av grundskolan.
– Där har man möjlighet att bli duktigare på olika ämnen samtidigt som man lär sig danska bättre. Efter det gick jag en gymnasieutbildning i två år.
Till en början hade hon planer på att utbilda sig till sjuksköterska men de planerna ändrades till lärare.
– Det behövdes lärare på Grönland och därför valde man att förkorta utbildningen från tre till två år. Jag valde att inte börja eftersom jag kände att jag ville få en ordentlig utbildning och inte någon förkortad variant.
I stället började hon studera till fysioterapeut. Men när Varste Matheaussen fick höra att det skulle börja en skådespelarutbildning valde hon att börja på den i stället.
1993 var hon klar med sin utbildning och sedan dess har hon frilansat som skådespelare.
Hon är också kandidat från Kultur-och Samhällshistoria från Grönlands universitet.
Efter utbildningen har hon bland annat hyrts in till den nationella teaterhögskolan på Grönland som startade 2010.
– Där kan man hyras in som skådespelare på projektbasis eftersom det inte finns några heltidsanställningar där, utan man jobbar med annat på sidan om.
På ett teater- och dansseminarium träffade Varste Matheaussen sin make Anders Berndtsson, numera ex-make, som var på seminariet tillsammans med Robert Liewendahl.
– Det var innan jag blev klar med min utbildning. Jag fortsatte studera och Anders kom till skolan och hälsade på. Han stannade kvar och utbildade sig i samma skola.
Från Grönland till Åland
Julen 1992 kom Varste Matheaussen till Åland. Från världens största ö till en av världens minsta öar.
Samma år som hon blev klar med sin utbildning flyttade hon med Anders Berndtsson till hembyn Saqqaq.
– Vi gifte oss och bodde där. Anders lärde sig grönländska och vi åkte runt och gjorde en hel del research. 1997 åkte vi tillbaka till Åland. Vi skulle delta i Anders systers bröllop men vi hann aldrig fram på grund av förseningar.
De stannade på Åland till 2001 och startade en liten teater ”Segelteatern” som de sedan turnerade med.
– Vi har varit med i flera olika föreställningar och turnerat runt i världen. Men 2001 flyttade vi tillbaka Grönland när Anders blev chef för Nordens Institut på Grönland. Under tiden vi bodde där kom vår underbara dotter Aima till världen.
Nu är Varste Matheaussen tillbaka på Åland men mellan åren 2016-2018 jobbade hon som ledare på den nationella teaterskolan på Grönland.
Vad sysslar du med i dag?
– Just nu håller jag på att göra en föreställning som ska ha premiär den 6 maj. Det är något jag velat göra och nu gör jag det som en present till mig själv.
Mellan allt resande i sitt arbete har Varste Matheaussen även jobbat på Salt, Cityblommor och i Getaboden.
– Jag är tacksam för att jag haft möjlighet att hoppa in och jobba där. Det är svårt att ha en fastanställning när man frilansar som skådespelare.
Vad handlar din kommande föreställning om?
– Den heter ”Tupilak”. Jag fick höra om en verklig händelse på Grönland. En kvinna attackerades och blev sönderriven av en isbjörn i början av 60-talet. Denna händelse har följt mig väldigt många år och ville inte släppa taget om mig. Lusten till att göra en föreställning har växt fram genom åren. Jag har hela tiden känt att denna historia ska berättas genom mig.
Havet är viktigt
För Varste Matheaussen är det viktigt att få vara kreativ. På somrarna odlar hon gärna blommor och pysslar i den lilla trädgård hon har.
– Att vara utomhus och vid havet är ett stort behov jag har. Jag är född vid havet och att kunna gå barfota på klipporna och känna kraften från havet är bland det bästa jag vet.
Men hon är även gärna i skogen och plockar bär och svamp.
– Jag brukar också åka till Geta för att träffa goda vänner. Jag känner en hel del av den äldre generationen efter att jag bott i Geta och arbetat på Getaboden. En del av mitt hjärta finns fortfarande där, säger hon.
Varste Matheaussen drömmer om att hon ska kunna producera fler föreställningar i framtiden.
– Jag vill aldrig någonsin sluta med teater. Jag tycker också om att undervisa barn, ungdomar och vuxna i teater.
Varste Matheaussen har inte tidigare deltagit i någon föreställning där hon haft någon dialog.
– Jag har prioriterat fysisk teater. Men när jag fick erbjudandet om att vara med i filmen ”Tunn is” tänkte jag att jag måste ta tag i mina rädslor för talteater. Det känns bra att jag vågade göra det och nu har jag även varit med i dramatiseringen av Kim Leines böcker i filmen ”Kalak”. Det känns bra. Men samtidigt tycker jag väldigt mycket om att berätta en historia med enbart kroppen, säger hon.
TUPILAK
En Tupilak är en magisk varelse som förr på Grönland gjordes i hemlighet för att skada en annan person, ofta av avund. Materialet var till exempel ben från olika djur och något som tillhörde offret.
Tupilak väcktes till liv av en magisk sång och fick näring genom att suga på sin skapares könsorgan.
Om offret hade kraftfulla hjälpande andar, attackerade Tupilak i stället sin skapare.