Eckeröbon Joel Widengren beskriver sig själv som en som alltid vill framåt, alltid vill göra något. Det var en tillgång i hans tidigare liv då han var vd och jobbade med stora evenemang. Men i hans nuvarande liv blir det till en fälla.
Det började den 21 januari 2015. Joel Widengren jobbade extra som sjuktransportör i Stockholm. När han och en kollega skulle hämta en patient var olyckan framme.
– Min kollega gjorde i ordning vår buss invändigt och jag skulle öppna där bak. Jag halkade på den isiga bakgavellyften och föll så illa att jag slet av två av tre ligament i vänsterfoten mot en trottoarkant.
Det var då hans nya liv började, det som består i en ständig kamp mot värk, vårdmissar och strid med Försäkringskassan.
Det tog vårdcentralen i Nynäshamn flera månader att ge honom rätt diagnos för fotskadan, och det var först i december 2015 han opererades för ligamentskadorna.
Den första operationen lyckades dock inte, utan den fick göras om i mars 2016. Han drabbades av kraftig varbildning på grund av stafylokocker i såret och tvingades till tung smärtlindrande medicin.
Nytt bakslag
I maj i fjol började han se ljuset i tunneln. Han kunde sluta med medicinen och slänga kryckorna. Men då kom nästa slag.
– I juni vaknade jag en morgon och var helt borta. Jag har haft kristallsjuka en gång för länge sedan och jag trodde att jag fått det igen. Jag hade ingen balans. Min dåvarande särbo var lyckligtvis hemma i huset i Eckerö och såg att jag var illa tilltufsad och körde mig till akuten på sjukhuset i Mariehamn, säger Joel Widengren.
Där misstänkte man först borrelia, men efter ytterligare undersökningar och röntgen av hjärnan kunde man fastslå en helt annan diagnos.
– Neurologen Kira Hongell berättade att jag fått stroke. Fem stycken! Två i vardera hjärnhalva och en i lillhjärnan. Någon kan jag ha haft sedan tidigare, men de flesta var nya.
Domningar
Stroken gjorde att hans högersida domnade bort. Så småning om kom känseln i högerbenet tillbaka, men hans högra hand domnar fortfarande.
– Jag skriver som en sjuåring, säger Joel Widengren om sina problem med finmotoriken.
Skadan i vänsterfoten har dessutom gjort att han snedbelastat kroppen med knä- och höftproblem som följd.
Efter sin stroke har Joel Widengren också drabbats av hjärntrötthet, vilken gör att han inte orkar aktivera sig några längre stunder.
– Efter den här intervjun måste jag åka hem och lägga mig. Mitt huvud är lite som att hälla ut fyra pärmar med papper på golvet, helt osorterat.
Berömmer FPA
Sedan förra sommaren har han dels kämpat med sina kroppsliga och mentala problem, dels mot försäkringskassan. Han berättar att stödet på Åland varit mycket gott.
– FPA är himmelriket, de är så himla goa på kontoret och har hjälpt mig. Reglerna skiljer sig åt mellan Sverige och Finland och de sköt till mellanskillnaden.
Men Joel Widengrens ekonomiska situation blev ändå ansträngd. I dag är han sjukpensionär i det finländska systemet, men då han jobbat så lite på Åland får han bara ut 135 euro i månaden, och så får han också utkomststöd från Eckerö kommun.
Efter att ha gjort en arbetsförmågebedömning på Gullåsen fastslogs att han inte är arbetsför.
Men där började de verkliga problemen med svenska Försäkringskassan (FK). De har avslagit hans ansökan om sjukersättning, det som tidigare hette förtidspension.
I avslaget står att FK bedömer att Joel Widengrens skador och hjärntrötthet är av sådant slag att hans arbetsförmåga inte ”är nedsatt med minst en fjärdedel i alla arbeten på hela arbetsmarknaden, inklusive anställning med lönebidrag eller inom den skyddade delen av arbetsmarknaden”. Det senare betyder av allt att döma det statligt ägda företaget Samhall, vars uppgift är att skapa utvecklande jobb för människor med funktionsnedsättning.
”Biter sig i svansen”
Problemet för Joel Widengren är dock att han bor på Åland.
– Det är absurt. Samhall i Sverige? Jag har ju ingenstans att bo där längre, jag bor ju här, säger Joel Widengren.
– Och jag har fullt schå med att göra mig frisk. Vad ska jag göra? FK biter sig själva i svansen – låt människor läka så att de kan komma tillbaka. Det måste ju vara bättre.
Han vill heller inte vända sig till FPA och det finländska systemet.
– Varför ska Åland betala för mig? Under mina år i välbetalda jobb och med anställda i egna företag har jag betalat miljoner i skatt i Sverige.
Joel Widengren tänker inte ge upp trots avslaget. Nu kommer han både att överklaga – och polisanmäla.
– Jag använder det jag har till slåss mot dem. Jag kommer att överklaga ända till Europadomstolen om jag måste. Och jag tänker polisanmäla FK för psykisk misshandel.
Han vill också väcka opinion om hur FK behandlar sjuka.
– Jag har skickat brev till alla medier i Sverige. Och jag har startat en facebookgrupp, ”Misshandlade av Försäkringskassan”. Redan efter två dagar hade över 100 anmält sig till den. Så jag är inte ensam.
Jonas Bladh