Under 2023 budgeterades det för investeringar för 46 miljoner euro, 23,4 miljoner euro av dessa pengar användes – 18 miljoner euro överfördes till budgeten för 2024. Även 2021 och 2022 överfördes stora summor.
Att inte mer av investeringsanslagen används kan leda till att ett antal demokratiska problem uppstår. Det menar BDO, det revisionsbolag som på uppdrag av landskapsrevisionen har utfört årets effektivitetsrevision som publicerades på tisdagen, och listar följande:
• Transparens. Svårt för beslutsfattare och allmänhet att förstå hur pengarna används om outnyttjade budgetanslag ständigt överförs.
• Ansvarsskyldighet. Det blir svårare att hålla tjänsteinnehavare och ansvarig minister ansvariga för hur pengarna används om budgetanslag överförs. Om inte budgeten används fullt ut – beror det på god ekonomisk förvaltning eller på att politiska beslut inte verkställs?
• Budgetdisciplin. Möjligheten att överföra anslag kan minska incitamenten för att hålla sig inom budgeten för exempelvis större, fleråriga projekt vilket kan leda till ineffektivitet.
• Prioriteringar. Om pengarna inte användes – var det då verkligen en prioriterad fråga? Outnyttjade anslag kan leda till frågor om rätt beslut togs vid budgeteringen.
• Politiska konsekvenser. Om stora summor överförs från år till år kan det bli en politisk fråga, med kritik om att pengarna borde ha använts för att finansiera andra prioriterade områden.
”Förfarandet med stora outnyttjade budgetanslag och överföringar av investeringsmedel från år till år försämrar insynen i landskapets verkliga ekonomi och finansieringsläge. Vi rekommenderar att finansavdelningen ser över budgeteringsrutinerna och beaktar ovanstående risker i beredningen”, skriver BDO i sin slutsats.
De skriver också att de ur demokratisynvinkel anser att det behövs en tydligare projektredovisning framför allt för de stora och fleråriga byggnadsprojekten, så att lagtinget och invånarna kan följa upp hur totalbudgeten förverkligas.
För få anbud
BDO granskade även upphandlingsprocessen på infrastrukturavdelningen. Inga väsentliga brister konstaterades i den stickprovsrevision som utfördes där upphandlingsdokumentationen begärdes ut. Processen för upphandlingar är ”i det stora hela fungerande”, skriver BDO, men konstaterar också att det finns ett problem gällande konkurrensen.
Berättelse över effektivitetsrevisionen
• Varje år publicerar landskapsrevisorn en effektivitetsrevision. I år har polismyndighetens förvaltning, löner och schemaläggning samt infrastrukturavdelningens upphandlingar och landskapsregeringens budgeteringsprocess granskats.
• Syftet med effektivitetsrevisionen är att bedöma om budgetmedlen använts i enlighet med principerna om sparsamhet, effektivitet och ändamålsenlighet.
• I år har revisionsbolaget BDO utfört effektivitetsrevisionen. De skriver att effektivitetsrevisionen inte är en revision eller översiktlig granskning enligt ISA-standarden.
I flera av de granskade upphandlingarna hade infrastrukturavdelningen fått endast ett eller två anbud. ”Den bristande konkurrensen är en betydande risk för upphandlingarnas ekonomiska effektivitet på Åland”, skriver BDO.
De rekommenderar därför landskapsregeringen att utveckla en strategi för offentlig upphandling där det betonas att upphandlingarna ska vara intressanta för olika anbudsgivare och lätta att delta i.