Ålandstidningen frågar kommissarie Tommy Thörnroos vid Ålands polis vad förändringen beror på.
– Vi hade ett samhälle som mer eller mindre stod stilla i väldigt många månader. När folk inte träffas uppstår heller inte grunderna för brott mellan människor. Sen ska vi komma ihåg att mörkertalet kan ha ökat.
Det finns ännu ingen statistik för 2021, men hur uppfattar du att det varit det här året?
– Det här året är mera ”normalt”, men vi ser fortfarande spår av pandemin eftersom saker och ting har stått stilla även 2021.
Egendomsbrotten har nästan halverats de senaste 20 åren. Vad är anledningen till det?
– Det finns olika anledningar. En stor bredd av brott faller in under kategorin egendomsbrott, allt från stöld till skadegörelse. En aspekt är att polisen har blivit noggrann med övervakning vid krogstängningar. När för mycket alkohol har gått in minskar respekten för andras saker, att polisen är där har en lugnande effekt. Men det handlar också mycket om den samhälleliga debatten om vikten av att respektera varandra. Vi har också ett samhälle i dag som blir bättre och bättre på att ge tidiga stödinsatser.
Uppklarningsprocenten har ökat något sedan förra året. Åland ligger betydligt högre än i Finland, här klaras 72 procent av brotten upp jämfört med 58 procent i Finland. Varför är det så?
– Det handlar mycket om det lilla samhället och vår förmåga att arbeta tillsammans för att lösa brotten. Jag vill inte heller sticka under stol med att det har blivit vanligare med övervakning, vi har bättre material att utgå ifrån. Men också här spelar förändrade attityder i samhället in.
I den allmänna debatten hörs det ibland att otryggheten och brottsligheten har ökat. Stämmer det?
– Nej. Rent statistiskt sett har vi aldrig varit så trygga som vi är nu, om vi ser till den sammantagna bilden och välfungerande trygghetsfunktioner som sjukvård, socialtjänst, räddningsväsende och polis. Däremot vet vi att människors uppfattning kan vara den motsatta. Det finns mycket funderingar kring varför. Sociala medier och den snabba spridningen av nyheter kan ge en känsla av att vi har grov brottslighet inpå knuten hos oss. Därav kan det skapas en uppfattning om att vi är mer otrygga, men så är icke fallet.