Ålands socialdemokrater bjöd in till debatt i Mariehamns stadsbibliotek med rubriken ”Goda relationer till riket – hur återskapar vi dem?”.
Partiordförande Camilla Gunell inledde debatten med att konstatera att intresset från partierna för riksdagsvalet är en bra signal för demokratin.
Moderator för debatten var Sverker Skogberg, som jobbar med samhällsrelationer vid Paf.
Första frågan till kandidaterna var hur relationen till Finland är just nu.
Obunden samlings Marcus Måtar påpekade att rubriken för debatten utgår från att relationen är dålig och borde förbättras. Han anser att det finns goda relationer på en del nivåer. Man ska skilja på de politiska relationerna och de på tjänstemannanivå.
– Det är på den politiska nivån fnurrorna ofta uppkommer. Den relationen är svårast.
Nina Fellman (S) är mer pessimistisk gällande konflikterna.
– Vi befinner oss i en istid av flera orsaker, sade hon.
Pandemin ledde till att man inte kunde träffas öga mot öga, vilket försvårade möjligheten att bygga goda relationer. Även hon ser gärna mer återhållsamhet med offentligt missnöje.
– Konflikterna har ventilerats mycket i media och det är inte bra, säger hon.
Som exempel nämner Nina Fellman självstyrelselagen och stormen i lokalmedia som spred sig till Helsingfors.
Bättre nu
Wille Valve (MSÅ) anser att relationen är bättre i dagsläget än vad den var för ett år sedan. En orsak är, enligt honom, den Ålandsstrategi som tagits fram i samarbete med riksregeringen. Där har man slagit fast Finlands ansvar för att samarbeta med Åland.
Han tror också att Ålands förstärka representation i Helsingfors förbättrat relationen. Förutom det anser Wille Valve att även de åländska partierna blivit bättre på att bygga relationer med partierna i Finland.
Alfons Röblom (HI)var minister i landskapsregeringen under pandemin. Han säger att läget blev spänt både på politisk och tjänstemannanivå på grund av oklarheterna kring vems behörighet vissa åtgärder var. Det som behövs enligt honom är att det finns kunskap om Åland inom förvaltningen i Helsingfors och att tjänstemännen behärskar svenska.
– Samtidigt är det bra att ha goda relationer till sina systerpartier. Det behövs mer politik och mindre institutionella kontakter, sade han.
”Var inte kaxig”
Följande fråga var vad man inte ska göra eller säga i förhållandet till Finland.
– Var inte kaxig. Kom inte till ett möte och ta för givet att personen vet allt du tycker att den ska veta, svarade Alfons Röblom.
Wille Valve råder att till att inte ta fel fajt och särskilt inte offentligt.
– Och när du diskuterar svåra frågor ska du ha torrt på fötterna, sade han.
Marcus Måtar upprepade uppmaningen till återhållsamhet.
– Undvik offentlig kritik speciellt från politisk sida, men också på tjänstemannanivå.
Han menar att man kan vara kritisk, men inte behöver vara det offentligt. Det som förs fram i åländsk media om Helsingfors når förr eller senare fram till Helsingfors.
Nina Fellman säger att man ska tro att motparten vill föra en dialog.
– Utgå inte från att de vill dig illa, säger hon.
Kontakter i Helsingfors
Kandidaterna fick också möjlighet att nämna en person i Helsingfors som de har god politisk kontakt med.
Nina Fellman nämnde Johan Kvarnström (SDP) som ger inforkation till det åländksa systerparyiet i aktuella frågro. Wille Valve brukar diskutera med Samlingspartiets ordföarden Petteri Orpo, för Alfons Röbloms del är det Finlands miljö- och klimatminister Maria Ohisalo (Gröna).
Marcus Måtar nämner riksdagsledamoten Hjallis Harkimo från Liike nyt-rörelsen.
– Det är en intressant och duktig politiker, sade han.
Vilken grupp?
Den åländska riksdagsledamoten sitter av tradition tillsammans med Svenska folkpartiet (SFP) i den Svenska riksdagsgruppen. På frågan om hur de närvarande kandidaterna skulle göra om de blir invalda svarar Wille Valve att han skulle ansluta sig till Svenska riksdagsgruppen men att det sedan är fritt att samarbeta med andra grupper i riksdagen.
Marcus Måtar har inte tagit direkt ställning till frågan.
– Vi har varken syster- eller broderparti i riksdagen. Men det kan bli Samlingspartiet eller Svenska riksdagsgruppen.
För Hållbart initiativ och Ålands socialdemokrater är valet klart, de ansluter sig till De Gröna respektive Finlands socialdemokraters riksdagsgrupper.
– SFP är ett viktigt parti för svenska i Finland. Men det är ett väldigt litet parti och de åländska frågorna behöver förankring i de stora partierna, sade Nina Fellman.
Alfons Röblom vill se en breddning av Ålandspolitiken, att inte bara handla omdet svenska språket.
– Åland som koncept och idé passar i den Gröna riksdagsgruppen.
Nina Fellman vill se en ändring på vem som blir Ålandsminister. I dagsläget är det alltid bundet till SFP.
– Ålandsministern borde vara bunden till statsministern och det partiet. Ett större parti kan ge mer tyngd åt posten.
Alfons Röblom höll med. Han märkte under sin tid som minister att arbetet med självstyrelselagen ofta saknade förankring i resten av Finlands regering.
Samarbete
Hur skulle då de olika kandidaterna se till att vara synkroniserade med landskapspolitiken, om de blir invalda?
För Marcus Måtar är lagarbete viktigt och en tät kontakt med landskapsregeringen och i synnerhet lantrådet.
– Det är laget före jaget. Jag skulle inte gå ut och framhäva mig själv när vi åstadkommit något, sade han.
Alfons Röblom skickar frågan vidare till landskapsregeringen.
– Det behövs ett aktivt grepp om externpolitiken där landskapsregeringen beslutar vilka prioriteringar man har. .
Nina Fellman menar att man man måste se att landskapsregeringen och riksdagsledamoten har olika uppdrag. Hon efterlyser med dialog mellan dem.
– Det är bättre om det inte alltid var riksdagsledamoten som kommer till landskapsregeringen. Landskapsregeringen borde åka till Helsingfors och träffa fler personer, Man kan inte vara beroende av en enda person.
Wille Valve säger att det är viktigast att riksdagsledamoten har uppbackning på hemmaplan. En annan viktig aspekt är generositet.
– Var generös när du nått till riksdagen. Involvera andra, fundera hur hela Åland ska dra nytta av detta.
Fem snabba
Under temat fem snabba frågor fick kandidaterna framkom att alla fyra kandidater väljer Suomi Areena i Björnborg framom Almedalsveckan på Gotland.
Ingen vill ha blockpolitik enligt svensk modell vare sig på Åland eller i Finland, men Wille Valve vill gärna se färre partier på Åland. Alla fyra kandidater tror att både Sverige och Finland är Natomedlemmar innan Skördefesten i höst.