När Jerry Wilhelmsson, Conny Alexandersson och Jan Lönnqvist dök vid vraket förra fredagen fotade de bland annat flaskor av stengods. Dessa flaskor kan ge svar på frågor om varifrån fartyget kom.
– Stengodsflaskor hör till de objekt som riktigt intresserade har kartlagt ganska bra. Dessutom brukar de ofta vara försedda med stämplar vilket gör att de är intressanta att studera närmare, säger Marcus Lindholm.
I tisdags träffade han dykarna Jerry Wilhemsson och Conny Alexandersson och han fick då ta del av den nya dokumentationen från vraket.
Enligt Marcus Lindholm var fartyget ganska gammalt då det förliste, det kan man se bland annat på galjonsfiguren som är från äldre datum.
– Förmodligen var fartyget mellan 30 och 50 år när det förliste.
Troligen sjönk fartyget någon gång mellan 1830- och 1860-tal. Det skulle innebära att fartyget tillverkades kring 1800-talets början.
Har bärgats
Marcus Lindholm håller fast vid sin tanke om att fartygets last har bärgats en gång. Förmodligen vid tiden för förlisningen.
– Bärgningen har varit ganska så brutal. Man har rivit bort övre däck och mellandäcket. Och man har koncentrerat sig på lasten. Sedan kanske det blåste upp och man fick inte med sig mer.
Om lasten har bärgats kommer det att kunna ge mer information om fartyget, eftersom varje bärgning dokumenterades på den tiden.
– Man var väldigt noga med att det skulle anmälas, sedan hade man auktion på den bärgade lasten.
Så om det går att få information utifrån exempelvis flaskorna varifrån fartyget kom så tror Marcus Lindholm att det ska gå att kunna ta reda på vilket fartyg det rör sig om.
Det man kan säga nu om fartyget är att det definitivt har haft två master, men det kan vara så att det har haft ytterligare en, säger Lindholm.
Hertigdömet Nassau
Stengodsflaskor tillverkades bland annat i England under den här tiden, men också i hertigdömet Nassau.
– Hertigdömet Nassau var känt för sin enorma produktion av stengodsflaskor. Det verkligt trevliga med deras flaskor är att de alltid är stämplade. Hertigdömet Nassau fanns mellan 1806 till 1866 så det stämmer väl överens med den tid som fartyget förmodligen har förlist.
Hertingdömet Nassau låg i det område där Hessen och Rheinland-Pfalz nu är belägna. Så fartyget kan mycket väl ha varit på väg från Danmark, Tyskland, eller till och med England, till Finland. För Lindholm tror att det var dit fartyget var på väg.
På kulturbyrån ska man nu fortsätta att studera dokumentationen och eventuellt kan det komma att göras fler dykningar vid vraket, men det blir ingen bärgning av någon last förrän nästa år.
– Nej, det blir det definitivt inte. Vi måste veta mer vad vi ska göra med flaskorna. Vi vill inte uppleva ett nytt champagnevrak. Det måste göras enligt boken den här gången.
Petra Dahlgren