Landskapets fastighetsverk har fått en del kritik sedan det uppdagades att inköp gjorts i en närståendesituation på affärsverket. Arkitekt Michael Donalds har även bett landskapsregeringen utreda huruvida Fastighetsverkets förfaranden varit lämpliga – och i mitten av maj sände han ytterligare en skrivelse i vilken han kräver ett tillrättaläggande av landskapsregeringen med anledning av Fastighetsverkets utspel i media.
Under tisdagen kallar Fastighetsverket till en pressinformation för att informera om hur man går vidare efter den senaste tidens skriverier.
– Fastighetsverket har den senaste tiden varit i blickfånget och det har funnits många synpunkter på verksamheten. Samtidigt har våra revisorer inga egentliga anmärkningar på verksamheten. Jag ser hela debatten som ett försök att återföra beslutandet till politikerna, säger styrelseordförande Lennart Isaksson.
Självrannsakan
Stefan Rumander talar om Fastighetsverkets roll att verkställa kundens beställning och byggprojekt i enlighet med ägarens riktlinjer och policyn.
– Och vi ska också agera affärsmässigt. Vårt uppdrag är att förvalta ålänningarnas pengar och det uppdraget tar vi på största allvar.
Samtidigt konstaterar han att det finns anledning att rannsaka sig själv – särskilt med anledning av ett samtal han haft som Michael Donalds spelat in och därefter spelat upp för bland annat landskapsregeringen.
– Jag har funderat över varför jag lät frustrationen ta över.
Lennart Isaksson framhåller att styrelsen inte står bakom Stefan Rumanders sätt att vid det tillfället föra samtal med Michael Donalds.
Fastighetsverket arbetar just nu med två större projekt: Polishuset och geriatriska kliniken. Två projekt som sedan starten omgetts av olika frågeställningar. För närvarande ligger ett besvär mot Fastighetsverkets upphandling av geriatriska kliniken i marknadsdomstolen.
– Från vår sida var det en miss att även projektchefen skrev på tilldelningsbeslutet. Det borde inte ha hänt. Men för oss har huvudfrågan varit vilka krav vi kan ställa på arkitekten för ett så här stort bygge och vi tycker själva att det är helt naturligt och fullständigt rimligt att man ställer krav på erfarenhet av sjukhus och avancerad vård.
Vidtar åtgärder
Nu vidtar Fastighetsverket åtgärder för att förbättra sin verksamhet och i framtiden undvika administrativa misstag. Bland annat jobbar man nu aktivt med processbeskrivning för alla byggnadsprojekt. Syftet är att genom policybeslut i styrelsen kunna ta ställning till viktiga principiella ställningar i byggprojektens olika skeden.
– Att det här behövs var under fjolåret en viktig insikt, säger Stefan Rumander.
I mars upphandlades ett expertutlåtande och en revision av processen, som senast efter sommaren ska fastställas av styrelsen.
– Alla på Fastighetsverket vill ha ett tryggt regelverk. Vi vill jobba professionellt och vara transparenta. Målsättningen är att vi ska kunna ha ett livskraftigt kluster av konsulter och byggföretag som upplever att Fastighetsverket som aktör hanterar alla jämlikt och korrekt.
Hur får man då det? Enligt Stefan Rumander ska man via digitala tjänsten e-avrop även lägga ut alla mindre konsultarbeten och byggprojekt och inte bara de större såsom i dag.
– Jag förstår att vissa företagare känt att de inte är delaktiga men med det här systemet har alla chansen att vara med. Nu säger vi att även fast det bara handlar om 30 timmar kontrollantarbete eller mindre byggjobb så lägger vi ut det.
Skärper tolkning
Fastighetsverket skärper och förtydligar också sin tolkning av attestreglementet från 2017.
– Vi tar till oss att det finns frågor därute och nu ska våra medarbetare avstå från medverkan i verksamhet bara det finns risk för att det kan uppfattas som att närståendeproblematik föreligger.
Fastighetsverkets styrelse har även beslutat att ärendelistan för styrelsemöten framöver ska publiceras inom en vecka efter möte.
Kevin Eriksson