Ålandsbankens sektorchef Dan-Erik Woivalin är kritisk till det som Wiklöf Holdings koncernchef Nils Lampi sade i lördagens stora intervju.– Det han säger är inte baserat på fakta, säger Woivalin.
EKONOMI Det var i lördagens Ålandstidning som Wiklöf Holdings koncernchef Nils Lampi bröt tystnaden kring bolagets intresse i Ålandsbanken.
Några av hans uttalanden i intervjun har rört upp känslor i Ålandsbankens organisation. Sektorchefen och chefsjuristen Dan-Erik Woivalin pekar på flera rena felaktigheter i Lampis uttalanden.
-Med all respekt för Nils Lampi, han är en man som jag alltid haft bra kontakt med, men med tanke på banken och mina medarbetare måste detta rättas till, säger Woivalin.
Som till exempel att det bara skulle vara "Crosskey och det allmänna ränteläget" bakom den kommande rekordvinsten.
-Det är inte sant. Det ligger oerhört mycket hårt arbete bakom resultatet, säger Woivalin.
Ålandsbankens vd Peter Grönlund förtydligar:
-Resultatförbättringen jämfört med tidigare år är cirka fyra miljoner euro. 250.000 kommer från Crosskey och cirka två miljoner euro från ränteuppgången. Resten är en direkt följd av framgångsrikt arbete med bland annat att sälja fondandelar och andra bankprodukter, säger Grönlund.
Nils Lampi, själv kontrollant i Nordea på Åland, konstaterade i intervjun att Nordea rätteligen borde kallas Ålands nationalbank, inte ÅAB som "inte klarar de största kundernas finansieringsbehov."
-Detta stämmer inte heller eftersom vi strategiskt byggt upp internationella syndikatkontakter som gör att vi kan delta i vilken finansiering som helst om vi bedömer den lönsam och har rimlig riskvikt, kommenterar Dan-Erik Woivalin.
Bara styrelsen vet
Nils Lampi sa också att Ålandsbanken tappar marknadsandelar på Åland för varje år som går. Detta påstående gör Dan-Erik Woivalin förbryllad. Dels för att varken ÅAB eller de övriga bankerna någonsin avslöjar marknadsandelar.
Dels för att de enda som informerats om det faktiska läget när det gäller Ålandsmarknaden är bankens styrelse, i vilken Lampi inte ingår. Däremot sitter Wiklöf Holdings ägare Anders Wiklöf i ÅAB-styret.
-Det är dessutom fel att säga att vi tappar marknadsandelar. Vi står oerhört starkt i dag tack vare hårt arbete från alla som jobbar i banken, säger Woivalin.
Exempel på det är enligt honom att den faktiska inlåningen är hela 530 miljoner euro, "vida mer än de övriga åländska bankerna tillsammans". Till det kan man lägga uppemot 200 miljoner euro i företagsinlåning.
På utlåningssidan ligger Ålandsbanken på cirka 500 miljoner euro.
-Vi har alltså en väldigt sund balans vilket är viktigt i tider då det är turbulent på bankmarknaden internationellt, något vi kan se tydligt i dag.
Inspirerande Ålandsmarknad
Dan-Erik Woivalin vänder sig också mot beskrivningen i "Kommentaren" att lokalkontoren skulle vara dyra för Ålandsbanken.
-Det är inte heller sant. Dels för att alla lokalerna sedan länge är avskrivna och dels för att de drivs med väldigt liten personal. De är en ekonomisk faktor i dag. Att kontoren dessutom fyller en viktig social funktion är ytterligare ett plus.
Nils Lampi antyder i intervjun också att Ålandsbanken skulle vara trög och orörlig.
-Sånt är tråkigt att läsa. Jag upplever att vi har en väldigt inspirerande och livlig Ålandsmarknad. Det har gjort att vi blivit bättre, säger Woivalin.
Ett exempel på vad konkurrensen skapat är Ålandsbankens och Ömsens heltidsanställda byggrådgivare.
-Enda i Finland, såvitt jag vet. Han hjälper såväl oss som kunden på den just nu väldigt heta åländska byggmarknaden.
Dan-Erik Woivalin håller med om att Ålandsbanken ännu inte är "färdig", om den någonsin skulle bli det.
-Det här är vårt sätt att jobba, vi väger strategier mot varandra innan vi bestämmer oss. Sedan kör vi.
Strikt ekonomiskt har strategin visat sig hyfsad. På tre år har aktiekursen gått från 18 till 33 euro.
500 arbetsplatser bort
När det gäller själva kärnfrågan, om Ålandsbanken ska samarbeta eller rentav fusionera med Aktia är Peter Grönlund kristallklar.
-Aktia har ju tydligt i sin historik slagit fast att en fusion är målet. Det skulle betyda att huvudkontoret flyttar bort från Åland. Då försvinner 200 arbetsplatser direkt. Men inte bara det. Det blir också kringeffekter som enlig Åsubs modeller kan uppskattas till 500 arbetsplatser. Man behöver inte vara mycket till nationalist för att begripa att det inte är bra för vare sig Ålandsbanken eller Åland, säger Grönlund.
Ekonomiskt behöver det heller inte vara någon god idé att jobba tillsammans med Aktia. I den senaste halvårsrapporten gick Aktias bankverksamhet 2 miljoner euro sämre än i fjol medan Ålandsbanken flaggar för rekordvinst på nytt. I absoluta tal gjorde Aktia, tack vare Veritasägandet, förvisso en större vinst.
Att Dan-Erik Woivalin själv i "Kommentaren" pekades ut som ny vd efter Peter Grönlund tar han med ro.
-Jag har såklart själv hört det där, säger Woivalin.
Och...
-Jag vill inte kommentera det. Men Peter Grönlund sa på stämman att han skulle stanna till i höst. Och även om han just nu stannar ett tag till, så är det ju fortfarande höst ännu.
Ålandstidningen