– Det är riktigt värsta scenariot om vi inte gör någonting alls. 19 procent av den åländska virkesvolymen är gran, säger Oskar Qvarnström, skogschef på Ålands skogsindustrier.
På landskapsregeringens skogsbruksbyrå är problemen med granbarkborren väntade.
– Vi visste att antalet granbarksborrar skulle öka, men hoppades att det inte skulle bli så allvarligt, säger landskapsforstmästare Mikael Sandvik.
Enligt honom finns det två orsaker till att granbarkborren spridit sig så mycket på Åland.
– Den första är den varma och torra sommaren 2018. Träden blev stressade av den otroliga torkan.
Den andra orsaken är stormen Alfrida.
– Granbarkborren behöver förynglingsmaterial där de kan lägga sina ägg när de svärmar, det fick den efter Alfrida.
Rester av Alfrida
Ännu ligger det en hel del träd kvar i skogen efter Alfrida. Det finns en paragraf i skogslagstiftningen som säger att markägare måste föra bort stormskadat virke om mängden överstiger fem kubik.
– I den lagen står också att det inte krävs om det uppstår oskäliga kostnader eller kräver oskäliga åtgärder att föra bort virket. Det är därför vi inte har tvingat någon att föra bort virket med hjälp av lagen. Efter Alfrida gjorde alla så gott de kunde, säger Mikael Sandvik.
Han poängterar också att virket som fortfarande ligger kvar efter Alfrida inte längre duger till granbarkborren.
– De behöver färska träd.
Avverkning hjälper bäst
På Ålands skogsindustrier försöker man minska skadorna av granbarkborren så gott det går.
– Vi försöker avverka så mycket skadade träd som möjligt så att granbarkborren inte ska sprida sig, säger Oskar Qvarnström.
På Ålands skogsvårdsförening försöker man informera markägare om granbarkborren.
– Vi jobbar med att uppmärksamma markägarna på vad för åtgärder de kan vidta mot granbarkborren, säger skogsvårdsinstruktör Kristian Holmström.
Alla är överens om att det främsta man kan göra för att stävja granbarkborren är att vara ute i skogen och kolla om man ser tecken av utbrott.
– Granbarkborren går främst åt gammal och sjuk skog, men kan också gå på friska träd om populationen blir tillräckligt stor, säger Mikael Sandvik.
Efter första svärmningen, oftast i slutet av maj, tar det sex till åtta veckor innan äggen kläcks. Om man ser tecken på angrepp ska man så fort som möjligt ta ner de skadade träden, och helst träden runt om, och forsla bort dem innan barkborrarna börjar sprida sig.
– De behöver inte fortsätta på samma träd utan kan flytta på sig, säger Kristian Holmström.
Svårt att spå om framtiden
Hur det kommer att gå för de åländska skogarna är svårt att förutspå. Mycket beror på vädret i sommar.
– Om det blir torrt och varmt kommer granbarkborrarna att trivas. Då blir det större angrepp, säger Mikael Sandvik.
– En kall och regnig sommar hade varit bra, säger Oskar Qvarnström.
Spår av granbarkborre
Granbarkborren brukar svärma i slutet av maj, när temperaturen överstiger 18 grader. Den lämnar tydliga spår. De gör små borrhål i barken på granen och man kan hitta brunt borrmjöl i barken. Det kan också synas kåda som runnit ur borrhålen. Ofta kan man då dra bort barken med kniv och se spår av granbarkborrens kännspaka gångsystem.