Åtgärderna för att hålla ejderungarna vid liv på Finlands viktigaste ejderkoloni Lågskär är befogade, skriver landskapsregeringen (LR) i sitt utlåtande till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) om besväret mot skyddsjakten på havsörn.
Ålands fågelskyddsförening och Birdlife Finland har besvärat sig till HFD mot beslutet om årets skyddsjakt på havsörn på Lågskär för att skydda de ejderungar som föds där. HFD fattade beslut om att årets jakt stoppas i väntan på beslut i ärendet.
Lågskär hyser en stor del av Ålands häckande bestånd av ejdrar, skriver LR. Eftersom inga andra åtgärder för att hålla havsörnarna borta från Lågskär under ejderungarnas första kritiska tid i livet fungerat, fattade LR beslut om skyddsjakt på havsörn. Men det finns villkor som att antalet havsörnar måste överstiga ett visst antal i området och att endast unga havsörnar får skjutas.
”Syftet med skyddsjakten var alltså inte att skjuta så många havsörnar så att antalet minskade, utan att genom skyddsjakten genomföra en sådan störning så havsörnarna lämnade området”, skriver man.
Ungarnas antal ökade
Metoden fungerade bra och alla havsörnar lämnade Lågskär, i stället för att som vid tidigare försök endast flytta sig i området.
Enligt LR visar statistik tydligt att antalet ungar ökade när havsörnen försvann och det bekräftar hur dominerande havsörnens närvaro varit för ejdern.
”Mot bakgrund av detta har vi varken tid eller råd att låta havsörnen, vars population ökar och är klassad som fullständigt tryggad både nationellt och internationellt, påverka Finlands viktigaste koloni för den starkt hotade ejdern på detta sätt.”
I utlåtandet skriver man också att undantagsmöjligheten i fågeldirektivet utformats för en exceptionell situation, där en talrik men fridlyst art hotar en annan art.
”Om inte undantagsmöjligheten kan tillämpas i detta fall, när också alla andra tänkbara alternativa lösningar har utvärderats, erkänns inte lagstiftarens avsikter.”