Under högtider kastar hushållen mycket mat. Med klimat-
frågan på tapeten har det knappast undgått någon att det enorma matsvinn som vi västländer producerar är ohållbart för både miljön och världsekonomin.
Måltidsekologen Oscar Lindholm har berättat för Ålandstidningen hur vi bättre kan ta tillvara på våra mid-sommarrester för en gladare plånbok och en friskare jord.
Planera noga
Inledningsvis lönar det sig att planera inköpen noggrant.
– Först bör man bestämma vad man vill servera. Man kan till exempel skriva en meny och utifrån den och antalet gäster beräkna hur mycket ingredienser man behöver handla. Sedan skriver man inköpslistan, föreslår han.
När maten är inhandlad gäller det att fundera på vad som kan lagas i förväg. På det sättet slipper man sista minuten-stress och kan dessutom hålla ordning i kylen så att det är lätt att få en överblick över vilka råvaror och produkter som finns i hemmet både före och efter firandet.
”Restfest”
Efter festligheterna finns det utrymme att vara kreativ och skapa annorlunda kombinationer av det som blivit över.
– Kokt nypotatis kan bli potatissallad eller dillstuvas. Grönsaker, rökt lax, potatis och sparris utgör en bra grund för sallad. Till det kan man addera fräscha grönsaker och en vinägrett.
Oscar Lindholm tipsar att koka upp jordgubbar med socker och vanilj till en kompott som kan frysas in i portioner och användas som grund för till exempel smoothies eller glass. På så sätt tar jordgubbarna mindre plats och håller länge.
– Om jag har tårta i kylskåpet som börjar bli torr och trött kanske jag mixar det med glassingredienser och gör en milkshake. Det gäller att leka och testa sig fram, det är inte hela världen om det inte blir bra.
Ta vara på hela grönsaker
Också i tillagningsprocessen går det att vara smartare med ingrediensernas olika beståndsdelar. Mycket av de grönsaksdelar som vi slänger går nämligen att ta tillvara på.
– Sparrisstjälkarnas nedre del utgör en bra soppbas om man kokar upp dem med vitt vin, lök, vitlök och buljong. Myntakvistarna kan man hacka upp och koka och sedan använda i olika drycker eller vinägretter, säger Oscar Lindholm.
Oscar Lindholm berättar att forskning visar på att största delen av samhällets matsvinn kommer från den sista länken i konsumentkedjan, nämligen hushållen.
– Om man vill undvika rester ska man förstås inte laga för mycket mat. Framförallt om man inte funderat i förväg hur man kan ta tillvara på saker finns en risk att man köper för mycket ingredienser och sedan måste slänga, säger han.
Jorunn Lavonius