– Jag förstår en del av kritiken men i nuläget finns det ingen anledning att inte utnyttja mjölkstödsprogrammet, säger Sari Hautamäki, kostservicechef i Mariehamn.
Som Ålandstidningen berättade den 10 augusti ändrades inför terminen EU:s stödregler för daghem och skolors inköp av mjölk.
Sedan den 1 augusti är det enbart fettfri mjölk och dito surmjölk som subventioneras. Samtidigt infördes en åtskillnad mellan konventionell och ekologisk mjölk.
Numera gäller en stödnivå om 13 cent per liter för konventionell mjölk och 31 cent per liter för ekomjölk. Tidigare betalades ett stöd om 18,15 cent per liter för all mjölk.
Förändringen i stödet resulterade bland annat i att ÅCA avslutade produktionen av den ekologiska skolvarianten Ettans mjölk – och sedan terminstarten serverar skolor och daghem i Mariehamn enbart fettfri mjölk.
Mjölkstödsprogram
Diskussionen kring vilken mjölk som serveras i skolan har det senaste dygnet uppmärksammats av både föräldrar och politiker. I en insändare i torsdagens Ålandstidningen frågar sig Centern vart barnens valfrihet tagit vägen och på Facebook uppmanar föräldrar politikerna att utöka budgeten så att andra alternativ finns att tillgå.
I Mariehamn får skolor och daghem sin mat av stadens kostserviceenhet. Kostservicenheten ska inom ramen för 1,62 euro (f.r.o.m 2018) per dag och elev fylla elevernas behov. I summan ingår exempelvis inköp av mjölk.
– Vi har alltid följt skolmjölkstödsprogrammet och summorna vi sparar in genom att välja ett stödberättigat mjölkalternativ är ganska stora, säger Sari Hautamäki, chef på kostserviceenheten.
I praktiken kan kostserviceenheten köpa in lättmjölksalternativet – men då går man miste om stödet på 31 cent per liter mjölk.
– Vi försöker jobba så mycket som möjligt med ekologisk och klimatsmart mat och att följa mjölkstödsprogrammet ger spelrum för andra saker.
Förståelse
Samtidigt säger Sari Hautamäki att hon har förståelse för en del av kritiken.
– Jag kan förstå kritiken. Det är en smakskillnad mellan lättmjölk och fettfri mjölk. Men skolmjölksstödet är utformat efter näringsrekommendationer som baserar sig på forskning. Näringsmässigt är det väldigt liten skillnad, kalciummängden och vitaminerna är desamma i båda mjölkalternativ.
Diskussion
I praktiken kan Mariehamns stad omfördela medel för att möjliggöra inköp av ett dyrare mjölkalternativ – något som enligt bildningsdirektör Kjell Nilsson kan bli aktuellt i framtiden.
– Det är alltid möjligt att göra en omfördelning av medlen men jag vill inte föregå den diskussionen. För mig är det viktigaste att lyssna på vad forskningen säger. Vilka är hälsoaspekterna? Det får de som är proffs hjälpa oss att reda ut.
Ålandstidningen har även kontaktat skolor i södra Ålands skoldistrikt för att fråga vilken mjölk som serveras. Vid 16-tiden på torsdagen har fyra skolor svarat.
Kyrkby högstadieskola serverar lättmjölk, fettfri mjölk och laktosfri mjölk. Näfsby skola i Hammarland serverar lättmjölk, sojamjölk och laktosfri mjölk. Lumparland och Eckerö likaså.
Kevin Eriksson