En förutsättning
Fifax vd Samppa Ruohtula sade i måndagens Ålandstidningen att verksamheten var på god väg innan IHN slog till och lamslog allt i fjol sommar. Nu är målet att under 2023 säkra ny finansiering och starta upp verksamheten igen.
– Vi har en noggrann plan för hur vi kommer att starta produktionen på nytt stegvis, och samtidigt effektiverar vi våra processer och förbättrar biosäkerheten. Vi kommer att dela upp produktionsanläggningen i flera hygienavdelningar med separat vattencirkulation än tidigare. Vi startar också upp en konsulterings- och licensieringsverksamhet som utnyttjar Fifax specialkunskaper, sade Samppa Ruohtula i måndagens Ålandstidningen.
Fifax har också uppdaterat sina målsättningar. Målet är att innan året är slut ha kläckeri och yngelavdelning i full produktion och den första odlingsenheten startad.
Före utgången av år 2024 siktar man på att ha fullt fiskbestånd och full produktionsnivå motsvarande årlig produktionsvolym om ca 3.200 ton. På lång sikt, närmare sagt innan år 2030, vill man expandera med nya anläggningar och ha en omsättning på 125 miljoner euro med en ebitda-marginal på 25 procent.
Behöver pengar
I bokslutet lyfter Fifax dock frågan om ytterligare finansiering som en väsentlig osäkerhetsfaktor som kan leda till betydande tvivel om bolagets förmåga att fortsätta verksamheten. Men på basen av de åtgärder som gjorts anser styrelsen att det är ett rimligt antagande att tillräckliga medel kommer att erhållas i form av eget och främmande kapital. Därför har också bokslutet gjorts upp enligt principen om fortsatt drift.
– Vi bedömer att det finns förutsättningar för det. Marknaden för hållbart odlad fisk växer globalt och långsiktigt, vilket gör att efterfrågan på både vår fisk och vårt specialkunnande inom hållbara landbaserade odlingslösningar är stark, säger Samppa Ruohtula.
De fem miljoner bolaget hoppas kunna få in genom emissionen täcker behovet för att starta upp verksamheten och göra investeringar under 2023. För att komma vidare med målsättningarna under 2024 räknar Fifax med att det behövs ytterligare tio miljoner euro och där blir det antagligen fråga om främmande kapital. Diskussioner med finansiärer pågår för närvarande.
– Hur och när ytterligare finansiering säkras är inte bestämt. Vi gör det här stegvis, säger Samppa Ruohtula.
Han hoppas nu att bolaget ska kunna få lite vind i seglen och säger att verksamheten i dag är bra rustad.
– Ingen kan förstås förneka att situationen hade varit en annan om anläggningen inte drabbats av IHN, men jämfört med innan börslistningen har vi helt andra förutsättningar i dag och jag hoppas att vi nu kan komma framåt.
Ny styrelseledamot
Fifax årsstämma hålls måndagen den 27 februari och förutom att ta ställning till styrelsens emissionsförslag, som en majoritet av ägarna redan meddelat att man kommer rösta för, föreslås den svenska advokaten Lars Eric Gustafsson som ny styrelseledamot. Lars Eric Gustafsson är specialiserad på insolvensförfaranden och har tidigare haft flera uppdrag som rekonstruktör och konkursförvaltare.
Vad ska man dra för slutsats av det?
– Ingen alls egentligen. Lars Eric Gustafsson är styrelseledamot i FV Group som är Fifax största ägare. Han fördes fram när Rolf Karlsson meddelade att han ville kliva av. Det är det som är kopplingen även fast han är erfaren av att hantera olika svåra situationer, säger Samppa Ruohtula.
Övriga styrelseledamöter, ordförande Panu Routila, Ulf Toivonen, Eduard Paulig och Robin Blomqvist, föreslås bli omvalda på stämman.
Fifax börsnoterades hösten 2021 till teckningskursen 2,55 euro per aktie. Sedan dess har aktien fallit rejält och under måndagen handlades den för 0,39 euro.