Det faktum att landskapsregeringen (LR) spruckit flera gånger har varit i fokus för den politiska debatten de senaste veckorna. En av de frågorna är om landskapet ska ge 300.000 euro i stöd till nyproduktionen av Stormskärs Maja. När LR röstade om saken sade infrastrukturminister Christian Wikström (Ob) nej.
I går debatterade lagtinget LR:s första tilläggsbudget i vilken filmstödspengarna anslås. Och debattens vågor gick höga, och mest så inom regeringsblocket.
Marcus Måtar ägnade hela sitt gruppanförande åt frågan.
– Obunden samling har inget emot att Majafilmen nyfilmatiseras och att det sker på Åland eller någon annanstans som liknar Åland. Det jag hoppas att finans- och näringsutskottet (FNU) ska utreda närmare är kritierna för, och nödvändigheten av, att betala ut de 300.000 för att projektet ska ske. Kommer det inte att ske om man inte får 300.000 euro av LR?, frågade han.
Måtar menade att stöd till filmproduktion, speciellt inte i fall där en miljardkoncern står bakom som i Maja-fallet, inte hör till landskapets kärnuppgifter.
– Vård, skola och omsorg, det är det vi ska se till att fungerar. Nu sladdar vi omkring med mycket annat.
Viktigt få inspelning
Obundnas gruppledare fick kritik från flera håll, både från oppositionen och från kollegorna i regeringsblocket.
– Det viktiga nu är att få den här satsningen till Åland. Det finns många arrangemang där om vi inte går in med motfinansiering så får vi inte arrangemanget, sade Liz Mattsson (C).
– Jag är helt övertygad om att det kommer ändå, svarade Måtar.
Även Anders Eriksson (ÅF) uttryckte vissa tvivel kring stödet, men av andra anledningar än Måtar. I stället framhöll han vikten av att FNU kontrollerar så att produktionen blir trogen den åländska traditionen.
– Jag vill att man hör filmkommissionärer och tar reda på kommer det vara finlandssvenska, kommer det att vara bruten finska eller kommer det vara något helt annat? Vilket språk, vilken miljö, vilken story kommer man ha?, sade Eriksson.
Simon Holmström (HI) kallade Erikssons invändningar för ”olyckskorperi”.
– Han pratar bara i negativa ordalag om den här filmen.
Anmärkningsvärd budget
I övrig framförde oppositionen fram kritik mot delar av tilläggsbudgeten, bland annat det faktum att ÅHS får 180.000 euro i ökade anslag för att dela på chefläkartjänsten ifrågasattes.
– Det är nog lite anmärkningsvärt att bara en månad efter att vi antagit ordinarie budget så behöver man tilläggsmedel till en ny tjänst i ledningen på ÅHS. Något så brådstörtat har vi inte sett förut, sade Camilla Gunell (S) och föreslog att den nya tjänsten skulle göras tidsbunden till tre eller fyra år.
Wille Valve (MSÅ) är ordförande i ÅHS styrelse och menade att den delade tjänsten ökar chansen att hitta duktiga chefer.
– Jag har varit med om två rekryteringar till chefläkare, och det är lite som att fiska i Döda havet. Anledningen är att tjänsten är lite som Frankensteins monster, sade Valve och räknade upp en lång rad skiftande arbetsuppgifter som legat på chefläkaren.
– Då är det inte förvånande att vi plötsligt står med noll kandidater.
Ska skämmas?
John Holmberg (Lib) förde fram samma kritik som han gjorde när den sista tilläggsbudgeten för 2021 debatterade för en vecka sedan.
– Det är nästan lite tragikomiskt att vi förra veckan diskuterade ”städarbudgeten” och nu står vi här med en ny tilläggsbudget. Den får bara fortsätta, den här ekonomiska kulturen.
Tidigare finansminister Torbjörn Eliasson (C) tog sin efterträdares budget i försvar.
– Ska en finansminister behöva skämmas för att han tar fram en tilläggsbudget? Holmberg och andra står här och nojsar, det skulle vara bra om man fick undan den här diskussionen.
Finans- och näringsutskottet ska nu behandla tilläggsbudgeten snabbt, redan i mitten av nästa vecka ska den åter till lagtinget.