Rederierna genomlider sin värsta kris någonsin till följd av covid-19-pandemin. Passagerartrafiken har satts ur spel och det har fått stora ekonomiska konsekvenser för jättar som Viking Line och Tallink.
Samtidigt har Finnlines, som ägs av italienska Grimaldi Group, koncentrerat sig mer på lasttrafik och därmed inte drabbats lika hårt av pandemin.
Nu vill staten ge stöd åt rederier under finländsk flagg genom att via den egna myndighet Traficom upphandla trafiken på rutter som exempelvis Kapellskär-Långnäs-Nådendal och Grisslehamn-Eckerö. På det sättet skulle rederierna få betalt för att de sköter trafikförbindelserna. Insatsen motiveras av att transportinfrastrukturen måste tryggas under pandemin, både när det gäller gods och passagerare.
Finnlines överklagar
Men Finnlines motsätter sig krisplanen och väljer nu att överklaga den till Marknadsdomstolen.
Överklagandet går i linje med den uppfattning Grimaldi groups ägare Emanuele Grimaldi tidigare har uttryckt om nationella stöd för drabbade rederier.
– De som inte är starka nog att överleva bör slås ihop med de som är starkare. Så borde det vara, men det har inte fungerat under pandemin. Jag har aldrig sett så mycket statlig inblandning i rederiverksamhet, sa Grimaldi i en intervju med ekonomitidningen Wall Street Journal tidigare i år.
Tom Pippingsköld, finansdirektör på Finnlines, säger att man inte är emot statligt stöd – men vänder sig mot vissa av villkoren.
– För det första är det konstigt att man delar ut stödet bara till de som går med förlust. Den stoppade persontrafiken har påverkat Finnlines också. Men vi har inte fått något stöd.
Varför tror du att staten vill erbjuda stödet till krisdrabbade rederier?
– Sjöfart spelar en viktig roll för att serva samhället. Till följd av covid-19-pandemin har stater runt om i världen på olika vägar försökt stödja sjöfarten som drabbats svårt när gränser stängts och regler omöjliggjort passagerartrafik. Men Finnlines anser att det är viktigt att stödet fördelas rättvist och att det inte stör marknaden. Vi är inte emot statligt stöd som distribueras rättvist och transparent, men stödet borde delas ut till alla viktiga operatörer som tar hand om Finlands försörjningsberedskap.
Det kan också uppfattas som att Finnlines ser ett läge att utnyttja krisen för att ta marknadsandelar. Hur bemöter du det?
– Finnlines har länge skött om transportbranschens behov och specialiserat sig på frakttransport från Kapellskär via Åland till Nådendal där antalet passagerare är få men lastbilarna desto fler. Finnlines spelar en viktig roll för att upprätthålla kritiska funktioner i samhället, till exempel genom export och import av mediciner, livsmedel och andra väsentliga varor, men vi har inte fått något stöd vilket är orättvist.
– Finnlines är frakttransportör och vi har inget intresse av att ”äta upp” de andra rederierna som har passagerartrafik som businesskoncept.
Agendan ifrågasätts
De krisdrabbade rederierna reagerar kraftigt på Finnlines överklagande till Marknadsdomstolen.
– Vi är väldigt oförstående till Finnlines agerande och tycker läget är beklagligt. De vill utnyttja andras svaga läge som beror på myndighetsrestriktioner, säger Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör på Viking Line.
Hon kallar läget inom redarföreningen just nu för ”inflammerat”.
– Finnlines motiv tycks vara att se till att ingen annan får stöd, då man själv för det första inte har lidit av myndigheternas restriktioner, för det andra inte gjort ett dåligt resultat och för det tredje vill konsolidera trafiken och äta upp de svaga.
Rederi Ab Eckerös vd Björn Blomqvist delar bilden.
– Jag har mycket svårt att förstå vad Finnlines bevekelsegrunder för de här aktionerna är.
”Finns likabehandlingsprincip”
Riksdagsledamot Mats Löfström är positiv till statens stödsystem för krisdrabbade rederier, och poängterar att försörjningsberedskapen måste säkerställas.
– Fartygen är livsviktiga för Finlands export och import av både mat och mediciner. Det är viktigt att flödena hålls i gång – och att de finns kvar för framtiden.
Mats Löfström håller inte med om att villkoren för stödet är orättvisa.
– När jag ser hur Traficom har utformat kriterierna finns en likabehandlingsprincip. Men alla har sin fulla rätt att överklaga sådant, det ska inte politiker ha åsikter om. I en fungerande rättstat avgörs det av domstol.
Rederierna i Finland avstår från att kommentera.
– Vi som förening kan inte kommentera frågan på grund av konkurrensrättsliga skäl, säger Maj Jäntti, kommunikationsansvarig.
Linda Blix