Som Ålandstidningen rapporterade om i lördags ställer sig regeringspartiet Obunden samling kritisk till FN:s Agenda 2030, som får mycket utrymme i landskapsregeringens (LR) meddelande till lagtinget om externpolitiken för 2021. Agendan består av 17 globala hållbarhets- och utvecklingsmål och antogs av samtliga medlemsländer år 2015.
Ålands egen hållbarhets- och utvecklingsagenda med sju utvecklingsmål är det åländska bidraget till genomförandet av Agenda 2030. Åland har även anslutit sig till de nordiska målen Vår vision 2030 som grundar sig i FN:s agenda.
Det var Stellan Egeland (Ob) som i sitt gruppanförande för partiet sade att Obundna ”motsätter sig mycket av den politik som ligger till grund för agendan” och att den ter sig som ”en vacker dröm om en fantastisk värld där vi alla lever i fred bland rosa moln”, men i själva verket är ett hot mot ”människors frihet och vår självstyrelse”.
Partiledaren Bert Häggblom menar å sin sida att Stellan Egelands anförande inte kritiserade själva Agenda 2030.
– Vad han sa var att man behöver vara uppmärksam på vad agendan innebär i framtiden. Så är det med alla sådana agendor, att man aldrig vet vad de innebär förrän de bryts ner i lokal lagstiftning, det var det han ville få fram. Man måste vara uppmärksam på hur den kan komma att påverka Åland med tanke på språket och självstyrelsen.
Ålands hållbarhetsagenda baseras på Agenda 2030, står ni bakom den?
– Ja, vi har inte sagt att vi inte gör det.
Hur ser du på din roll som medlem i hållbarhetsrådet, med tanke på ställningstagandet i lagtinget?
– Man ska komma ihåg att när det kommer till agendan finns det olika åsikter om vad som avses. Det handlar om allmänna texter, det är när de bryts ner i detalj som konflikter uppstår.
Står ni bakom LR:s hållbarhetspolitik?
– Vi har inte uttalat någon annan åsikt. Jag tror inte att det finns någon konfliktsituation där och jag har inte upplevt någon annan kritik än från oppositionen, men de kritiserar ju det mesta.