Det var natten mellan den 12 och den 13 maj 2018 som Godby hotell i Finström, som uppfördes 1846 och som genom åren var allt från sjukhus och diskotek till hotell, brann ner. Knappt ett år senare dömdes en 16-årig pojke till tre månaders villkorligt fängelse för att ha varit med och startat branden.
Godby hotell ägdes fram till hösten 2014 av bolaget T.D.H Trading Åland Ab som då sattes i konkurs. Efter konkursen försökte konkursboet avyttra fastigheten i flera år, men det hade man inte lyckats med när konkursen avslutades vintern 2018.
Fastigheten såldes slutligen i går när landskapsfogdeämbetet förrättade en auktion för den 0,81 hektar stora tomten som i dag består av det gamla hotellets ruiner.
Enligt landskapsfogde Bernt-Johan Jansson deltog två intressenter i budgivningen och fastigheten såldes till Finströms kommun för 45.000 euro.
Kommunens ansvar
Finströms kommundirektör Erik Brunström säger att kommunen länge följt läget kring Godby hotell och att tomten, vid en sammanslagning av norra Ålands kommuner, hade vart en lämplig plats för ett nytt och större kommunhus.
– Men läget har förändrats och någon sammanslagning ser det inte ut att bli inom överskådlig tid. Tomten står i dag som en ruin och det är både estetiskt förfulande och en säkerhetsmässig risk. Det är en belastning att ha det som det är nu i en by. Men vi hade hoppats på att det skulle finnas intresse från det privata näringslivet.
Att man från kommunen ändå valde att skicka dit en representant med mandat att bjuda på fastigheten beskriver han som en ansvarsfråga.
– Det gjorde vi ifall att det inte skulle finnas någon annan budgivare som ville bjuda minimi. Det finns inga beslut av vad som ska hända med tomten härnäst men det faktum att det inte finns något intresse för tomten betyder att vi måste göra något.
Röjer upp
Enligt den detaljplan som gäller i dag ska tomten användas för härbärgeringsverksamhet men Erik Brunström säger att kommunen framöver har för avsikt att både röja upp tomten och se över detaljplanen.
– Vi måste se över den i eget intresse och antingen planera om detaljplanen för egen verksamhet eller för någon verksamhet som är mera attraktiv på den privata marknaden.
– Vi ser inte själva något behov av tomten utan det här gör vi för att den inte ska bli stående som det sorgebarn den är i dag.
När börjar ni röja upp på tomten?
– Ganska snart. Vi får prioritera om i verksamheterna och se till att det blir gjort.
Kevin Eriksson