Dygnet runt-bemanning på fiskeribyrån kan bli en följd av EU:s nya fiskekontrollförordning.
- Fiskare framställs som potentiella skurkar. Förslaget till förordning är rättsosäkert och bisarrt, säger Carl Haglund som sätter tummen ned.
EU I november 2009 trädde EU:s fiskekontrollförordning i kraft. EU-parlamentariker Carl Haglund (SFP) anser att dess allmänna målsättningar är bra med tydligt fastställda ansvarsområden och bland annat principen att fisken ska kunna spåras från nät till tallrik.
Men kontrollförordningen innebar också att det blev förbjudet för åländska fritidsfiskare att sälja sin fångst. Som en följd av det har 90 nya fiskebåtar inregistrerats på Åland och plats för nya båtar finns inte.
Mycket byråkratisk
Nu har EU-kommissionen kommit med ett förslag till tillämpningsförordning, alltså regler för hur kontrollförordningen ska tillämpas. Förslaget till tillämpningar gör det hela än mer komplicerat.
- Vi hoppades att tillämpningsförordningen skulle lindra kontrollförordningen men så blev det inte. I stället är den mycket byråkratisk och tungarbetad, säger landskapets fiskerichef Jenny Eklund-Melander.
Potentiella skurkar
I förslaget framställs fiskare om potentiella skurkar som bör jagas och straffas, påpekar Carl Haglund som är vice ordförande i EU-parlamentets fikeriutskott.
Andra förslag han ritar frågetecken för är ett pricksystem med straffprickar som kan ges till båtar i stället för dess ägare, att fiskeinspektörer ska undvika överdrivet fysiskt våld vid inspektioner och att fiskare för alltid kan bli av med sin fiskerilicens.
Ta avstånd!
Carl Haglund har framför sina kritisk synpunkter i ett utlåtande till riksdagens jord- och skogsbruksutskott. Han uppmanar Finland att tydligt ta avstånd från tillämpningsförordningen. Han tar också upp Åland som ett exempel på där kontrollförordningen fått olyckliga konsekvenser för fiskerinäringen.
- Det är inte ändamålsenligt för någon att en fritidsfiskare måste registrera sig som yrkesfiskare för att få sälja sin fångst, säger han.
Slår hårt
Tillämpningsförordningen träder i kraft i början på december och gäller förstås också på Åland. Jenny Eklund-Melander tror inte på några större förändringar jämfört med det nu kritiserade förslaget.
- Förordningen är anpassad efter det storskaliga havsfisket men slår hårt mot vårt småskaliga kustfiske. Landskapsregeringen har i sitt utlåtande till ministeriet påpekat att kustfisket måste separeras från det storskaliga havsfisket.
Dygnet runt
När tillämpningsförodningen börjar gälla blir det kraftigt utökad administration för fiskeribyrån. Beredskapen för inspektioner måste också öka, Jenny Melander-Eklund tror att dygnet runt-bemanning måste införas. Fiskare ska när som helst på dygnet kunna inrapportera landning av fångst och den som har jour måste också ha beredskap att göra inspektion.
Så du äskar om mer pengar i budgeten för 2011?
- Nej, vi måste först grundligt gå igenom vad allt detta betyder.
Samtidigt gör Carl Haglund vad han kan för att få till stånd ändringar i tillämpningsförordningen. Han ska bland annat skriva till fiskerikommissionären.
- Helt galet, är hans betyg om den nu gällande utformningen.
Kerstin Österman