Fler kvinnor kandiderar i kommunalvalet på söndag än för fyra år sedan. Den högsta andelen kvinnliga kandidater finns i Sund, visar statistik från Åsub.
VAL 07 I årets kommunalval kandiderar 603 personer, 15 fler än i valet 2004. Kvinnorna har ökat med 26 och är i år 259. Därmed har kvinnornas andel stigit från knappt 40 till 43 procent.
I lagtingsvalet är det tvärtom. Där har både antalet och andelen kvinnor sjunkit jämfört med 2003.
Många kvinnor i Sund
Sund har den den högsta andelen kvinnliga kandidater i kommunalvalet, 58 procent. I Brändö är andelen kvinnor 54,5 procent och i Föglö 51,9 procent.
Sämst med jämställdheten i kandidaturvalet är det i Finström där bara 12 av de 38 kandidaterna, 32 procent, är kvinnor,
Av regionerna är det skärgården som har det mest jämställda kandidatutbudet, 47 procent kvinnor och 53 procent män.
Äldre kandidater
Medelåldern för kommunalvalskandidaterna har stigit från 45,8 år i valet för fyra år sedan till 46,4 år i årets val men ligger ändå under medelåldern i lagtingsvalet.
Åldersgruppen 40-49 år är den största men kandidater som är 50 år eller äldre har ökat betydligt och främst i åldersgruppen 60-69 år.
Samtidigt har de kandidater som är yngre än 30 år ökat jämfört med för fyra år sedan.
Yngst i Kumlinge
Skärgården är den region som har den lägsta medelåldern på kommunalvalskandidaterna. Allra lägst är den i Kumlinge.
Den högsta medelåldern har kandidaterna i Mariehamn.
Av partierna är det liberalerna som har flest kandidater i kommunalvalet. Det allra största antalet finns dock inom gruppen "övriga", alltså de icke-partipolitiska listor som finns särskilt i de mindre kommunerna.
Den högsta andelen kvinnliga kandidater finns hos socialdemokraterna, 53 procent. Gruppen "övriga" har den jämnaste könsfördelningen, 49 procent kvinnor och 51 procent män.
Kerstin Österman