I mitten av maj invigdes Långnabba vindkraftspark i Eckerö. Totalt består projektet av tio vindkraftverk. Men resultatet uppskattas inte av alla. Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM) har fått in sex klagomålsanmälningar. Den första kom in till myndigheten den 27 juni och den senaste så sent som i tisdags, den 12 juli.
– Därtill har det framkommit att det högst troligt kommer in ett par till i samma ärende. Vi lägger alla i ett och samma ärende då det berör samma störning. Det går att handlägga på olika sätt, men i och med att det är en part vi kommer att rikta oss till har vi valt att lägga det i samma ärende, säger Helena Boman.
Helena Boman har skött handläggningen av liknande bullerärenden tidigare. Anmälningarna grundar sig i det här fallet att de boende upplever bullerstörningar från vindkraftverken.
– Vad jag förstått är det fastboende, men sedan är det också några fritidsfastigheter.
Hon fortsätter:
– Men rent lagstiftningsmässigt gör vi ingen skillnad. I miljötillståndet för den här verksamheten finns ett värde som inte får överskridas vid varken permanenta boenden eller fritidsboenden.
Skickats på hörande
Nästa steg efter att anmälningarna inkommit är att skicka klagomålet till den part det berör, ett så kallat hörande. I det här fallet är den svarande parten VindAX.
– Vi har fått några anmälningar på störningar från verken och sådana tar vi naturligtvis på stort allvar och behandlar de på ett sakligt sätt, säger Leif Nordlund, styrelseordförande.
Ärendet skickades på hörande den 29 juni och har en svarstid på 21 dagar.
– Men jag har redan varit i kontakt med verksamhetsutövaren. De har varit ute på plats, mött upp de klagande och haft dialog. Jag upplever att det finns en god kommunikation mellan parterna, säger Helena Boman.
Leif Nordlund bekräftar att VindAX haft en kontinuerlig dialog med de boende.
Bullermätningar genomförs
Nästa steg är i processen är bullermätningar. Leif Nordlund säger att bullermätningar ska genomföras av tredje part. De inleddes i tisdags.
– Mätningar har inletts på olika punkter, bland annat hos de som har anmält störningar. Sedan kommer vi analysera resultaten och se vad vi kan göra. Vi har redan försökt vidta åtgärder för att minska störningar, men vi behöver förstå exakt var de här ljuden kommer från, säger han.
– Beroende på vad de här mätningarna visar kan ärendet gå åt lite olika håll. Ett exempel är att de (VindAX) kan tvingas vidta åtgärder om det är för högt bullervärde. Men i dag kan jag inte uttala mig i det här specifika ärendet, det är i ett såpass tidigt skede än så länge, säger Helena Boman.
”Minimera och eliminera”
Det har tidigare utförs bullerberäkningar på plats inom den så kallade miljökonsekvensbeskrivning som togs fram i samband med att Långnabba fick sitt miljötillstånd.
– Med det sagt kan ändå en störning upplevas av grannar och hanteringen av klagomålsärenden är en viktig del av vårt myndighetsarbete, säger Helena Boman.
– Vi har i utgångsläget vårt miljötillstånd, med gränsvärdena där, att förhålla oss till. Men det är inte det enda. Vi vill inte att verken ska vara störande för omgivningen och därför kommer vi göra vad vi kan för att minimera och eliminera den typen av störningskällor så långt det går, så långt det är tekniskt möjligt, säger Leif Nordlund.