Leif Nordlund förklarar att producentstödet är utformat så att det handlar om genomsnittspriset under en sexmånadersperiod.
– Just nu har jag ingen insyn i var saken landar men jag hoppas på underlag till vårt nästa styrelsemöte. Det är möjligt att vi kommer att ha rätt till stöd, men jag vill inte föregå styrelsens behandling. Det jag kan konstatera är att vi i dag har en vindkraftspark på Åland som på det stora hela bidrar till den gröna omställningen och till att hålla nere elpriserna.
Han påpekar att stödet var en förutsättning för att parken kunde byggas.
– Jag är inte alls säker på att vi hade lyckats genomföra det utan stödet. Men om det nu finns grund för att söka det är det upp till styrelsen att avgöra huruvida det görs.
Menar du att det kunde vara aktuellt att inte söka stöd även fast ni har rätt till det?
– Det vill jag som sagt inte föregripa men jag ser inte varför man inte skulle göra det. Ägarna har gått in i det här projektet eftersom man vet att det finns ett system som fångar upp när priserna är låga.
Har du någon förståelse för att det kan komma reaktioner på att det betalas ut stöd ett år efter att VindAX gjort en vinst på 2,6 miljoner euro?
– Inte blir jag förvånad om det kommer sådana reaktioner och jag kan ha viss förståelse. Men jag upprepar det jag sade tidigare, utan det här stödet är det inte alls säkert att vi hade haft Långnabba vindkraftpark i dag.
Inte helt balanserat
Vinståret 2022 var VindAX första med produktion. Under de investeringstunga uppstartsåren 2020-2021 gjorde man en förlust på 1,7 miljoner euro men då hade bolaget varken någon produktion eller försäljning. Vd Christer Nordberg säger att även 2023 ser ut att bli ett vinstår men inte heller han kan säga vilken nivå på stöd det kan bli fråga om. Apropå de stora vinster som producenterna gjorde 2022 säger han att han följt med debatten om den så kallade windfallskatten i Finland.
– Det man kan säga är väl att elmarknaden är helt avreglerad. Det är tillgång och efterfrågan som styr och ur ett rent windfallperspektiv känns det dubbelt att bestraffa dem som faktiskt levererar den produkt som håller nere priserna. Producenterna får stå spott och spä och det är kanske inte helt balanserat alla gånger.
När det gäller det åländska stödet påpekar han också att det har ett golv.
– Vi får inget extra stöd när elpriserna är negativa, och vi har haft betydande perioder med negativa elpriser det senaste året. Vi agerar inte utifrån att få stöd, utan utifrån att leverera el och bidra till en högre självförsörjningsgrad för Åland.