Det var en rad faktorer som ledde till att Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM) den 31 maj initierade en granskning, ett så kallat tillsynsärende, av äldreboendet Trobergshemmet i Mariehamn.
Under våren fick man samtal från oroliga anhöriga och vårdpersonal samt från förtroendevalda. Vårdarna upplevde, liksom övriga anmälare, att personaldimensioneringen inte var tillräcklig och att det inverkade negativt på vårdkvaliteten. Dessutom tog facket TCÅ kontakt med ÅMHM för att fråga hur personalen ska förhålla sig till att det inte finns någon tydlig process för hur man anmäler missförhållanden till ledningen.
Kommunikationen brast
Så hur stod det till, egentligen? För att få reda på det begärde ÅMHM att Trobergshemmet skulle redogöra för hur väl man uppfyller socialvårdslagen och äldrelagen. Dåvarande tf äldreomsorgschefen fick i uppgift att fylla i en enkät med 19 punkter (se faktaruta).
Av redogörelsen framgår att verksamheten uppfyller såväl kraven på personaldimensionering som utbildningsnivå. Dock finns tomma vakanser, och en del korttidsvikarier saknar formell vårdutbildning.
Äldreomsorgschefen kände inte till personalens oro över art underbemanningen kan äventyra vårdkvaliteten, och hon noterade brister i kommunikationen mellan ledning och övrig personal.
Vidare konstaterade hon att man saknar en plan för egenkontroll samt att alla inte har fått information om hur man anmäler missförhållanden.
Noterar fyra brister
På basen av redogörelsen noterar ÅMHM ett antal brister i verksamheten, och ”uppmärksamgör” därför Trobergshemmet på dessa.
Man konstaterar att personalen, förutom att vara tillräckligt många, ska ha rätt utbildning. Detta för att garantera god kvalitet utifrån de äldres behov.
Vidare skriver man att personer med närvårdarexamen inte är behöriga att sköta vissa administrativa uppgifter – vilket de enligt vårdarna själva gjort på grund av bristen på omvårdnadsledare. ÅMHM vidtar inga åtgärder på denna punkt, men skriver att verksamheten ska klargöra detta.
Däremot uppmärksamgör ÅMHM Trobergshemmet på att man ska ha en egenkontrollplan. Den ska också omfatta rutiner för personalens anmälningsskyldighet. ÅMHM kommer att följa upp att detta görs. I samband med detta uppmärksamgör ÅMHM även på att samtliga i personalen ska få information om anmälningsskyldigheten.
Bristerna på Trobergshemmet
ÅMHM uppmärksamgör Trobergshemmet på att man ska ha …
… personal som till antal, utbildning och uppgiftsstruktur garanterar att de äldre tillhandahålls service av god kvalitet och att den service som ges motsvarar det servicebehov som de äldres funktionsförmåga förutsätter.
… en egenkontrollplan, vilken också ska omfatta rutiner för personalens anmälningsskyldighet.
Samt att …
… all anställd personal i verksamheten ska få information om anmälningsskyldigheten.