I söndags hände det som Justina Donielaite vid Ålands fredsinstitut länge befarat. Åland fick bevittna människohandel på nära håll.
-Jag är inte förvånad. Färjorna används ofta av människohandlarna, säger hon till Ålandstidningen.
BROTT -Jag har sett rapporter på att flera hundra människor smugglas med Finlandsfärjorna varje år, säger Justina Donielaite.
Hon har sedan ett par år tillbaka arbetat med människohandelsfrågor i ett samarbetsprojekt mellan Ålands fredsinstitut och olika hjälporganisationer i Litauen.
-Rikskriminalstyrelsen i Sverige har gett ut en rapport, där färjorna tas upp som en vanlig väg för människohandlarna, säger hon.
Justina Donelaite
Få bevis
I våras anordnade fredsinstitutet ett seminarium i människohandel. Gränsbevakningen och polisen var inbjuden. Man frågade sig om Åland kunde beröras av människohandel?
-Men ingen trodde att det här kunde hända. Vi pratade mer om utnyttjande av utländsk arbetskraft, än sexslavhandel, säger Justina Donielaite.
Hon känner inte till om sexslaveri även förekommer på Åland.
-Problemet är att det det är så svårt att få fram bevis. Fast naturligtvis är det ingen omöjlighet.
Spårlöst försvunna
Enligt svenska polisens lägesrapport från 2005 finns det i dagäven belägg för att påstå att människohandelsoffren utnyttjas sexuellt i transitländerna. Allt för att verksamheten ska vara så ekonomisk lönande för gärningsmännen som möjligt.
-När barn eller kvinnor säljs som sexslavar stängs de vanligtvis in i någon lägenhet och hålls som slavar tills de rymmer eller förhoppningsvis lyckas kontakta polisen. I sin hemländer är de ofta anmälda som spårlöst försvunna, säger Justina Donielaite och nämner att prostitution är störst i Finland i jämförelse med de övriga nordiska länderna.
-De kommer vanligtvis från Östeuropa till Finland och skickas först därifrån till Sverige.
Sena med handlingsplan
Ändå är Finland mycket sällan representerade i internationella sammanhang i dessa frågor.
-En handlingsplan mot människohandel i Finland godkändes först 2005. Litauen tog fram en handlingsplan redan sex år tidigare, säger Justina Donielaite.
Hon jobbar nu främst med förebyggande verksamhet mot människohandel.
-Vi har inga resurser att jobba mot människohandlarna direkt, men vi försöker uppmärksamma problemet både lokalt och internationellt.
Liz Lindvall