Håkan Lundberg (C), ordförande för den grupp som utarbetat Finströms kommuns nya äldreomsorgsplan, riktar i tisdagens Ålandstidningen hård kritik mot Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS). Håkan Lundberg säger att samarbetet mellan hemsjukvården (som är ÅHS ansvar), och hemvården (som är kommunens ansvar), inte fungerar eftersom ÅHS inte uppfyller sin del av det gemensamma samarbetsavtalet. ”Emellanåt är de bara borta, de säger att de har viktigare saker. Det är svårt för kommunen att lita på att det fungerar.”
Enligt Håkan Lundberg upplever alla kommuner samma sak.
Ska utvärderas
Minna Hellström, förbundsdirektör vid Ålands kommunförbund, hänvisar till de lagstadgade samverkansavtal som finns mellan parter som kommunerna, ÅHS och Kommunernas socialtjänst (KST). Ett av dessa avtal rör just hemvården.
Minna Hellström tillträdde själv sin tjänst vid kommunförbundet efter att det här och de andra samverkansavtalen förhandlades fram, och är därför inte fullt insatt på detaljnivå.
– Men jag har uppfattat från flera kommuner att de inte fungerar särskilt bra.
Nyligen kallade Ålands kommunförbund alla parter till ett möte.
– Det är en utvärderingsprocess på gång och vi funderar nu på hur vi ska gå vidare. Vi hoppas kunna gå till botten med de här problemen och förbättra samarbetet. Alla parter skulle vinna på att samverkansavtalen fungerar som det är tänkt.
Enligt Håkan Lundberg har kommunen, på grund av att man inte kan lita på att systemet fungerar, i stället flyttat vissa klienter till Rosengård.
– Det är allvarligt och det är också uppenbart att det här finns förbättringspotential. Sedan får ÅHS berätta mer om hur de ser på saken, det finns ju alltid två sidor av myntet, säger Minna Hellström.
Måste komma vidare
Finströms kommundirektör Magnus Sandberg var tidigare förbundsdirektör vid Ålands kommunförbund. I den senare rollen deltog han också i arbetet med att ta fram avtalen. Han säger att regleringarna i socialvårdslagen gäller sedan januari 2021, men att pandemin fördröjde processen med att få samverkansavtalen på plats.
När det gäller hemvården av personer över 65 år har kommunerna och ÅHS ett gemensamt ansvar för att den hemservice som klienterna har rätt till utförs så att det bildas en funktionell helhet ur klientens synvinkel.
– Det har fungerat så där, men i och med att det är tydligare sagt i lagen finns det också en förväntning om att man ska gå vidare med det. Min uppfattning är att det är ÅHS primärvård som inte riktigt kommit vidare med sin del, säger Magnus Sandberg.
Menar du med det att ÅHS inte fått saker och ting på plats?
– Mitt syfte är inte att rikta kritik, utan att lyfta att det måste finnas en fungerande kontaktyta. Man måste få ansvarsfördelningen att fungera. Det handlar också om hur ÅHS har organiserat primärvården och där har man inte gjort jättemycket de senaste åren, utan man jobbar lite på olika sätt i olika delar av landskapet – ett sätt på norra Åland, ett annat sätt på södra Åland och i skärgården har de en egen verksamhetsmodell.
– Fortfarande får man känslan att det förväntas att kommunen ska tillsätta resurser och att ÅHS begränsar sig till det de tycker angår dem. Tittar man till lagstiftningen är det inte riktigt så det ska det gå till. Erfarenheten av den sammanhållna hemvården är att det i princip varit så att sjukvården har delegerat uppgifter till äldreomsorgen, det har sällan gått andra vägen även om det kan hända att det fungerar i vissa fall.
Ålandstidningen har sökt vikarierande primärvårdschef Malin Ringbom.