Debatten om fluor eller inte i barntandkrämer har gått het i svenska medier under vintern. Efterfrågan på fluorfria tandkrämer har ökat, men samtidigt har föräldrar som använt just dessa vittnat om hur fluorfria tandkrämer förstört deras barns tänder.
På ÅHS tandvård möter profylaxskötare Kristin Korsbäck, som jobbar med förebyggande tandvård, och tandläkare Riikka Lindholm många barn.
– Det finns föräldrar som motsätter sig fluor. Vi tvingar inte någon, men vi rekommenderar att man använder det, säger Kristin Korsbäck.
Fluoren i tandkrämen skyddar och stärker således emaljen, säger Riika Lindholm.
– Det ska vara balans. Saliven ska ha en chans att remineralisera, säger Kristin Korsbäck.
Vilken tandkräm man använder spelar inte så stor roll så länge den innehåller fluor. Om barnet är under sex år ska man använda barntandkräm, men äldre barn kan använda vanlig vuxentandkräm. Däremot ska man inte sätta för stora mängder tandkräm på borsten.
Man kan börja med tandkräm när barnet är ungefär ett och ett halvt år och fått sina första kindtänder. Mängden tandkräm ska då vara ytterst liten. När barnet blir så stort att det kan spotta själv kan man öka mängden.
Gör det något om barnet sväljer tandkräm?
– Man ska svälja en till tre tandkrämstuber för att över huvud taget få förgift- ningssymtom, säger Kristin Korsbäck.
Viktigt att vuxen borstar
Tandvården rekommenderar att man som förälder borstar sitt barns tänder tills barnet är tolv år. Orsaken är att barnet först i den åldern utvecklat motoriken som krävs för att komma åt alla ytor själv.
– Man ska i alla fall vara med och hjälpa barnet borsta på svåra ställen, säger Kristin Korsbäck.
Svåra ställen är bland annat längst bak i munnen och framtänderna. Dessutom får barnet en ny kindtand i tio-elvaårsåldern, och den är väldigt känslig de första åren.
Däremot kan barnet få borsta själv på morgonen om det vill. Kristin Korsbäck rekommenderar att man borstar tänderna efter frukosten.
Tänderna ska borstas i två minuter, i synnerhet kvällstid. Tandvården rekommenderar eltandborste från det att barnet är tre år, men man kan börja tidigare. Eltandborsten kommer lättare åt tänderna längst bak och på insidorna, vilket är viktigt då man får sin första permanenta kindtand i fem-sexårsåldern.
– Men det funkar absolut med vanlig borste också, säger Kristin Korsbäck.
Om man använder en vanlig tandborste ska den inte vara för mjuk, förutsatt att man inte har problem med tandköttet.
Behövs tandtråd?
– När man får sina permanenta tänder vid tolv-tretton års ålder kan man prova använda tandtråd. Ibland brukar vi rekommendera det tidigare om det är väldigt tätt mellan tänderna i fronten.
Äldre barn slarvar
Vägen till en bra tandhälsa stavas fluor, vatten och vila. Fluoren skyddar tänderna, vatten ska man dricka om man blir törstig och mellan måltiderna behöver tänderna få vila.
– Det är som med bantning, det finns inga mirakelkurer, säger Riikka Lindholm.
Man kan ge barnet xylitoltuggummi efter måltiderna för att stimulera salivtillförseln och neutralisera syrorna. Även ett glas vatten kan hjälpa till med det.
Enligt de nationella jämförelser som görs har åländska barn bra tänder. Riikka Lindholm menar att det till stor del handlar om den förebyggande tandvården.
– Här får man komma till tandläkaren nästan så ofta man vill, säger hon.
Skolbarn besöker tandläkaren i princip varje år, men det är mycket individuellt beroende på tändernas skick.
Om riktigt små barn får hål i tänderna är det nästan uteslutande på grund av kosten, till exempel saft och kakor. Riikka Lindholm dementerar att mängden hål i tänderna handlar om vilken tandsort man har.
– Det där är en myt. Det handlar om vanor, saliv och mat. Det är en kemisk process som är väldigt komplicerad.
Hon påminner om att tandvården reparerar, men att föräldrarna bär det största ansvaret för att barnens tänder mår bra.
Kristin Korsbäck har märkt att speciellt äldre barn slarvar med kvällsborstningen. Ofta är de uppe så sent att de stupar i säng utan att borsta tänderna. I stället borstar de på morgonen, kanske för att smaka fräscht i munnen.
– Jag brukar föreslå att man borstar lite tidigare på kvällen i stället.
Man slipper heller inte undan med att använda munskölj. Det ersätter inte den mekaniska tandborstningen.
– Det finns inga genvägar, säger Riikka Lindholm.
Sandra Widing