Gustav Hasselskog, som är det svenska bolaget Candelas grundare och vd, bestämde sig för tio år sedan för att han ville ta fram elbåtar med både hastighet och räckvidd.
– Det var svårare än jag hade räknat med. Vi utvecklade en helt ny typ av fordon från scratch och fick då bygga allt från våra styrsystem till kretskort själva. I dag lägger vi mycket kraft på att skala upp produktionen – tanken är att vi ska komma upp i två färjor i månaden nästa år, säger han.
Resultatet kunde i går beskådas vid kajen vid ÅSS. Den båt bolaget körde från Sverige till Åland med är fritidsbåtsmodellen C-8, men Candela tillverkar och säljer även modellen P-12, som kan ta 30 passagerare.
Hydrofoilteknik
Genom att använda sig av bärplan och lättviktsdesign begränsas energiförbrukningen – enligt bolaget drar båtarna cirka 80 procent mindre energi än sina konventionella motsvarigheter.
Ett av målen med tekniken att reducera driftskostnader. Exempelvis beräknas dagens tur- och returresa mellan Stockholm och Åland landa på cirka 33 euro för elektriciteten.
Båtarna har vingar under vattnet. Ju snabbare båten kör desto snabbare strömmar också vattnet över vingen, säger pr-chefen Mikael Mahlberg.
– Det genererar ett tryck uppåt, precis som på en flygplansvinge. Vid 16 knop är trycket så starkt att hela skrovet lyfts upp ur vattnet.
Prototypen av P-12 ska från mitten av oktober gå i trafik på SL:s pendlingslinje mellan Ekerö och Stadshuskajen i Stockholm. Eftersom båtarna inte ger upphov till svall har de fått dispens från hastighetsbegränsningen på tolv knop i Stockholm.
Storordrar
Bolagets representanter har knappt hunnit stiga i land innan nyfikna personer börjar strömma till. En av de första på plats är lantrådet Katrin Sjögren (Lib), som berättar att några från infrastrukturavdelningen ska göra ett studiebesök senare under dagen.
Flera av besökarna passar också på att ta en kort provtur med båten, som klarar stormvindar men inte isförhållanden. Just den här dagen är det så gott som vindstilla, och flera noterar hur tyst båten går.
Gustav Hasselskog säger att bolaget fått in en rad ordrar på bärplansfärjan.
– Det är ett enormt intresse och vi har sålt 16 stycken under det andra kvartalet – bland andra några till Schweiz, en till ett kraftbolag på Nya Zeeland och åtta stycken till Saudiarabien.
Han och Mikael Mahlberg är nöjda med den första resan över Ålands hav. Resan började i Frihamnen i Stockholm och ett stopp för laddning gjordes i Kapellskär.
– Överfärden gick superbra – och välkomnandet var fantastiskt!