Efter att förhandlingarna med polska CU Air bröt samman för en dryg vecka sedan har landskapsregeringen (LR) jobbat hårt på att färdigställa en ny upphandling för flygtrafiken mellan Mariehamn och Stockholm.
– Vi håller på och formulerar den för att den ska bli så bra som möjligt. Vi har planerat att ge ut den nästa vecka om inte redan den här, säger Per-Erik G Cederkvist.
Det finns flera orsaker till att LR väljer att lägga ned extra mycket arbete på att formulera upphandlingen. En är att regelverket kring vem som får flyga på den här typen av trafik som följer EU-förordning och kräver en så kallat AOC-licens (Air Operator Certificate).
Var den tidigare upphandlingen otydlig?
– Kanske man kan säga så, men jag tror också att anbudsgivarna inte alltid läser igenom det hela. Nog var det skrivet att det går enligt EU-förordningen, men kanske vill man förtydliga det än mer nu.
Det var den otydligheten som spräckte förhandlingarna med CU Air. Den polska operatören skulle hyra flygplan av likaledes polska Sprintair, och dessutom flyga på Sprintairs AOC-licens. I och med detta kräver regelverket att också Sprintair skriver under avtalet med LR.
– Men de var inte villiga att skriva på avtalet, säger Per-Erik G Cederkvist.
Styr upphandlingen
En annan orsak till att LR nu filar på upphandlingen är att man i den också i viss mån kan styra kravspecifikationen så att man på det sättet undviker oseriösa aktörer.
– Vi försöker styra upphandlingen genom kraven, storlek på plan, antalet sittplatser och så vidare. Sedan kommer sådant som om man har interline-avtal eller inte. Det kostar lite för flygbolagen, men visar också att de är kapabla och seriösa.
Interline-avtalet innebär, kortfattat, att om du exempelvis åker från Mariehamn via Arlanda för att sedan fortsätta ut i världen så behöver du inte checka in ditt bagage på nytt på Arlanda.
Pressat läge
För personalen på infrastrukturavdelningens trafikbyrå har frågan om flygtrafiken skapat mycket extraarbete efter att Air Leap begärdes i rekonstruktion i januari.
Känner ni press från näringslivet att lösa flygtrafiken snabbt?
– Personligen har jag sagt att det är tre saker man har i prioriteringsordning. Först är det de oerhört viktiga patienttransporterna, de måste fungera. Sedan kommer det andra, och då har vi näringslivet som är illa tvungna att flyga ut i världen och som har businessvänner som ska flyga till Åland. Det är helt stopp med det nu.
– Det tredje elementet är allmänheten som vill flyga, studerande och till och med pensionärer som ska ut på semesterresa. Sedan har vi kontakt med resebyråer på Åland och där frågas det hela tiden efter flyg.
Per-Erik G Cederkvist drar lite efter andan innan han avslutar sitt resonemang.
– Det är en våldsam press på det sättet, naturligtvis vill vi lösa situationen. Vi ansvariga tjänstemän har lagt allt det andra åt sidan. Vi hoppas att inom en snar framtid så flyger vi igen.