Matej Suchy och Marcela Sucha tar emot Ålandstidningen i sitt slungrum på gården Änglagård i Pålsböle i Finström. De har tillgång till lokalen genom ett samarbete med äppelodlaren Petra Sundin.
– Hon har en äppelodling och vi pollinerar den med våra bin. Vi bor i Geta och har företaget i Geta, men det är här i slungrummet som vi slungar all honung och tillverkar vin, säger Matej Suchy.
Paret kommer från Slovakien och flyttade till Geta för tre år sedan tillsammans med sina tre döttrar. I Slovakien hade de ett möbelsnickeri. De hade även bikupor där.
– Vi är flera generationer biodlare, säger Matej Suchy.
Produktionen av honung var större i Slovakien än här.
– Men här erbjuder vi andra tjänster också, som pollinering. Vi säljer också bin, till exempel till Island.
Är det stor skillnad på honungen i Slovakien och på Åland?
– Absolut. Det är skillnad på att vara biodlare, säger Matej Suchy med eftertryck.
– Om man älskar biodling är det här en perfekt plats, för det finns inga varroakvalster här. Det är mycket lättare att ta hand om bin när man inte måste bekämpa det hela tiden, säger Marcela Sucha.
– Det var faktiskt därför som vi flyttade hit. När vi var på semester här för sex år sedan läste vi att Åland är varroafritt, säger Matej Suchy.
Vin och vinäger
Nu driver de företaget Åländska bin och säljer honung i butiker och på marknader. De har även börjat tillverka vin och vinäger. Sortimentet består av honungsvin och nyponvin samt äppelvinäger, lingonvinäger och honungsvinäger.
Vinerna är ljusa och av dessertvinskaraktär, med en alkoholhalt på 12 respektive 14 procent.
– Vi har en tradition av detta hemifrån. Nästan alla biodlare producerar honungsvin där, säger Matej Suchy.
Vinerna passar riktigt fint nu under höst- och vintersäsongen, tycker paret. Förutom att det är gott att dricka kallt kan man värma honungsvinet och servera som glögg.
– Och nypon innehåller mycket vitaminer och är perfekta på hösten, säger Marcela Sucha.
Gårdsförsäljning av vin är inte tillåten. Men sedan september, inför Skördefesten, säljs vinerna på Viking Lines Rosella och och Cinderella. Det serveras också sedan en tid på flera åländska restauranger och i förra veckan blev det klar att Stallhagen ska servera det samt sälja vinägern.
– Vi hoppas att det ska fungera, säger Matej Suchy.
Bovetehonung bäst
Det tar ett och ett halvt år att göra vinet, som måste lagras. Det som säljs nu är den första årgången.
– Det är en lång process, säger Marcela Sucha.
Receptet är hemligt, men ingredienserna är honung, vatten och jäst. I Slovakien tillsätts ofta örter. Men här räcker kombinationen av ljunghonung och försommarhonung.
– Blandningen med ljunghonung är så smakrik att den blir bättre än med örter, säger Matej Sucha.
Vad har ni själva för favorithonung?
– För mig är det ljunghonungen, säger han.
Marcela Suchas favorit är bovetehonungen. Den fick de förra året, när deras bikupor var placerade för pollinering av en ekologisk boveteodling i Lemland.
– Det var en underbar produkt med mycket speciell smak. Inte så söt utan mer med smak av gräs eller jord. Många kunder har frågat efter den, men den här säsongen kunde man inte odla bovete. Våren var så kall, säger hon.
Båt och natur
Satsningen på den åländska marknaden är genomtänkt. Etiketterna på vin- och vinägerflaskorna, som har utformats av en designstudent i Slovakien, ska till exempel fånga den åländska kärnan. Valet föll på bland annat ljung, äppelblom och ett skepp av äldre modell.
– Vi valde båten eftersom man, i varje åländska kyrka, hittar båtar. Båten och naturen är typiska för Åland, säger Marcela Sucha.
Ni pratar otroligt bra svenska för att ha bott här i tre år?
– Vi försöker undvika engelska, säger Matej Sucha.
De har hållit sig till svenska så till den grad att de börjar bli dåliga på engelska, säger han. Sedan berättar de att de, efter den första semestern på Åland för sex år sedan när de insåg att Åland var varroafritt, gick en kvällskurs i svenska en gång i veckan i Slovakien.
Trots den seriösa satsningen på att etablera en biodling här, skedde flytten med ett villkor.
– Vi skulle flytta tillbaka om våra döttrar skulle få problem. Men de vill inte flytta tillbaka. Det är perfekt för oss för vi vill inte heller det, säger Marcela Sucha.