Kommunalt ägda Ålands Vatten Ab står för majoriteten av produktionen av det åländska dricks- och hushållsvattnet. Under ett normalt år producerar bolaget två miljoner kubik renat vatten, vilket motsvarar två miljarder liter.
Ålands Vatten säljer dricksvatten till Mariehamn, Jomala, Finström, Lemland, Lumparland, Hammarland, Geta och Eckerö, som i sin tur distribuerar vattnet till kommunernas respektive hushåll.
– Vi är inte ett vinstdrivande företag, vi är ett allmännyttigt bolag. Vi ska ekonomiskt gå runt, säger vd Christian Nordas.
Andra hälften av de åländska kommunerna, de som inte köper från bolaget, har en aningen mer komplicerad situation gällande vattendistributionen.
Saltvik, Sund och de sex skärgårdskommunerna får sitt vatten antingen från andra vattenbolag eller från borrbrunnar.
De andra och tredje största vattenbolagen är Bocknäs vatten och Tjenan vatten, båda baserade i Saltvik. Utöver dem finns även Sundets vatten och Västra Sunds vatten med bas i Sund.
Bocknäs vatten försörjer delar av Saltvik, Sund och Vårdö. Andelsbolaget Tjenan vatten och Sundets vatten distribuerar till de delar av Saltvik och Sund som Bocknäs vatten inte täcker.
Privata och kommunala borrbrunnar är den vanligaste vattenkällan i skärgården, och förser till exempel hela Sottungas vattenbehov.
– Alla är nöjda med det upplägget, säger kommunstyrelsens ordförande Björn Rönnlöf.
16 olika vattenpriser
Alla kommuner har sin egen prissättning för dricksvattnet. Priset baseras på den så kallade självkostnadsprincipen, vilket innebär att kommunerna inte ska tjäna pengar på att sälja vatten. Vatten är en mänsklig rättighet.
Priserna baserar sig därmed på kommunernas distributionskostnader. På grund av mängden och längden rör och ledningar som krävs för att försörja kommunens invånare skiljer sig priserna åt..
Ålands Vatten säljer vatten åt kommunerna för kubikmeterpriset 1,28 euro inklusive moms. Därefter sätter kommunerna på sina egna vatten- och avloppstaxor (VA-taxa).
Av de åtta kommuner som köper sitt vatten från Ålands Vatten är Mariehamn dyrast med en brukstaxa på 2,85 euro inklusive moms per kubikmeter. Finström är billigast med en brukstaxa på 1,75 euro inklusive moms.
Sett till hela Åland finns de billigaste och dyraste vattenpriserna i skärgården.
Billigast är Brändö på 1,20 euro, och dyrast är det på det planerade bostadsområdet Vårholm på Kumlinge där vattnet kostar 3,79 euro.
Om man räknar på hela kommunens VA-taxa är Föglö dyrast, där kostar vattnet 2,92 euro inklusive moms.
Hållbart vatten
Christian Nordas skulle vilja se mer samarbete mellan kommunerna.
– I dag finns ingen gemensam databas över ledningsnäten, till exempel. Överlag måste vi bli bättre på att digitalisera oss.
Han påpekar att kommunerma gjort olika mycket för att utvecklas tillsammans.
– Alla skulle spara pengar om vi kunde samordna oss. När det kommer nya EU-krav som ska vara implementerade inom ett år, måste vi samarbeta om vi ska klara av att möta de kraven.
Vad är de största problemen med att upprätthålla en hållbar vattenförsörjning i dag?
– Energiförbrukningen är jättesvår, det krävs mycket energi för att pumpa vatten. Vi använder grön el för våra fastigheter. Kemikalierna som krävs för att rena råvattnet är det svåraste problemet, det ställs hårda krav på vad som får användas och vi har inte mycket till alternativ.
Så mycket kostar vattnet
Kommunernas vattenpriser per kubikmeter (inklusive moms)
Mariehamn: 2,85 euro – Ålands Vatten
Jomala: 1,95 euro – Ålands Vatten
Lemland: 1,97 euro – Ålands Vatten
Hammarland: 1,98 euro – Ålands Vatten
Lumparland: 1,97 euro – Ålands Vatten
Finström: 1,75 euro – Ålands Vatten
Saltvik:
Bocknäs vatten: 2,19 euro
Tjenan vatten: 2,36 euro
Eckerö: 2,05 euro – Ålands Vatten
Geta: 2,20 euro – Ålands Vatten
Sund:
Sunds kommun: 2,36 euro
Sundets vatten: 1,55 euro
Västra Sunds vatten: 2,50 euro
Bocknäs vatten: 2,19 euro
Vårdö: 2,45 euro – Bocknäs vatten
Föglö: 2,92 euro – Degerby vattenverk
Kökar: 2,87 euro – Kökar kommun
Sottunga: Privata borrbrunnar
Kumlinge:
Kommun: 1,41 euro
Vårholm: 3,79 euro
Brändö: 1,20 euro – Brändö vatten
Fotnot: Ålandstidningen har utelämnat distributörer med färre än 50 abonnenter.
Här tas vattnet upp:
Ålands Vatten Ab, Jomala: Dalkarby träsk, Långsjön och Markusböle fjärden.
Bocknäs vatten, Saltvik: Lavsböle träsk.
Tjenan vatten, Saltvik: Toböle träsk.
Sundets vatten, Sund: Borgsjön.
Kökar kommun: Oppsjön.
Föglö kommun: Havet.
Brändö vatten: Borrbrunnar.