Eftersom allt fler drabbas av ekonomiska bedrägerier väljer nu Folkhälsan att starta en grupp för sådana som drabbats. Förutom den ekonomiska förlusten och de besvär och den skada som den förorsakar känner många sig skyldiga trots att de är offer.
– Det är helt klart mycket skambelagt. Det handlar om att man blivit lurad och att folk därför känner sig dumma, men det handlar också om att pengar och privatekonomi är ett stort tabu i vårt samhälle. Blir man av med mycket pengar på det här sättet är det en livstragedi, säger Gunilla Holmberg som är ekonomisk rådgivare på Folkhälsan.
Hon och Gerd Laxåback, som är koordinator för hälsofrämjande på Folkhälsan fick idén om att starta den här kursen ungefär för ett år sedan då bedrägerierna började ta fart. De vädjar nu om att folk ska våga prata om att de har blivit drabbade.
– Det här är en sluten grupp där allting som sägs är absolut konfidentiellt och alla har tystnadsplikt. Men vi tror det blir lättare om man får dela sina upplevelser med andra som har liknande erfarenheter, säger Gerd Laxåback.
Skam och isolering
Hon säger att många som drabbas skäms och därför isolerar sig och blir deprimerade.
– Man ska inte behöva vara ensam med sina känslor. De här bedragarna är extremt professionella. Ringer någon mitt i natten och säger att ens barn ligger på sjukhus och behöver hjälp är det inte så konstigt att man blir lurad, säger Gunilla Holmberg.
Hur kursen utformas beror på kursdeltagarna. Fyra tillfällen är inplanerade med start den 11 mars och både representanter från polisen och banken ska delta vid vart och ett av tillfällena. Dessutom deltar en psykoterapeut.
– Vi har inte hört om andra liknande kurser. Men vi hoppas att folk ska anmäla sig. Om man har svårt att anmäla sig via nätet kan man kontakta oss per telefon eller e-post.
Kursen är gratis för deltagarna.