Som Ålandstidningen tidigare berättat får Eckerö kommun från och med hösten 2018 inte längre köpa platser i specialklassen i Näfsby skola i Hammarland.
Orsaken är att skolan inte kan ordna undervisning för alla de 15 elever – tio från Hammarland och fem från Eckerö – som bedöms vara i behov av specialklassundervisning nästa läsår. Därför måste Eckerö kommun ordna detta i egen regi.
Ålandstidningen har talat med ett par föräldrar i Eckerö som är djupt oroade för vad detta kommer att innebära för deras dotter, som ska börja i skolan nästa år. Hon har diagnosticerats med Aspergers syndrom och adhd, och har väldigt svårt med flexibilitet och förändringar. Hon behöver lång framförhållning och struktur.
– Det blir ett pilotprojekt i höst i Eckerö kommun och vår dotter har inte förutsättningarna för att bli testkanin. Det kan i värsta fall leda till svåra låsningar som kan få långvariga negativa konsekvenser för henne, säger mamman.
Föräldrarna hade sett fram emot att dottern skulle få börja i Näfsby skola. De har träffat skolans föreståndare och känt sig väldigt trygga med tanken på att hon skulle få gå där. Verksamheten är etablerad, välfungerande, har ett mycket gott rykte och föreståndaren gav ett ”genuint och kunnigt intryck”, som de säger.
Hinner inte skolas in
För alla barn är det en stor omställning att gå från dagis till skola, men det är extra stort för deras dotter, menar föräldrarna. Hon behöver förberedas ordentligt, och skulle således behöva börja inskolningen snart; besöka klassen, skolan och lära känna läraren. Men det går inte eftersom specialklassen i Eckerö skola startar till hösten och läraren rekryteras från och med augusti.
– Då blir det ingen inskolning för henne förrän i augusti, säger pappan.
Att skjuta upp skolstarten är heller inget alternativ – dottern går redan ett extra år på dagis på rekommendation av barnträdgårdsläraren. På vårkanten 2017 blev det ändå diskussioner om hon skulle börja i skolan i höstas, men både skolledare och skolpsykolog ställde sig tveksamma till detta eftersom inskolningen inte skulle hinna skötas optimalt.
Kan förvärra problemen
Föräldrarna ansöker nu, med stöd av skolpsykologen, hos skolnämnden om att dottern trots allt ska få börja i Näfsby skola till hösten. En lyckad skolstart och skolgång kan vara skillnaden mellan att få växa och bygga på sina styrkor eller att förvärra en befintlig ångestpanik och utveckla en dålig självbild, menar föräldrarna.
– Eckerö är en liten skola på en liten ort. Är man annorlunda och behöver extra stöd blir man lätt ett offer, och det märks ganska fort, säger pappan och tillägger:
– Att bara ta in en speciallärare hjälper inte om inte resten av miljön i skolan är rätt.
Och det är också här skon delvis klämmer. På dagis finns förståelse för, och kunskap om, dotterns behov. Hon har gjort stora framsteg tack vare kompetent personal. Det var också barnträdgårdsläraren som först flaggade för att hon behövde utredas. Tack vare det fick hon tidigt sin diagnos och därmed också det stöd hon behöver.
Men föräldrarna känner oro för skolmiljön bland annat på grund av kommunens syn på ”svaga och avvikande elever” (se skild artikel).
– Någon har ju skrivit den där texten. Även om det inte är något kommunen officiellt står för är det någon som tänker så. Det bådar inte gott vad gäller människosynen.
– Vi har redan hört saker om Eckerö skola som gjort oss oroliga. Här är ännu en sak som visar att det inte finns ett bra tänk där.
Många potentiella faror
Att det är en specialklass dottern behöver råder det dock inga tvivel om, säger föräldrarna. Hon har en ojämn begåvningsprofil, vilket är typiskt för barn med de här diagnoserna. I vissa ämnen är hon stark och kommer att kunna prestera bra. I andra ämnen samt på andra viktiga områden, till exempel det sociala samspelet, kommer hon att ha stora svårigheter och behöva anpassning och stöd för att inte hamna efter jämnåriga.
– Hon behöver planteras i rätt mylla med rätt växtnäring. Det finns så många potentiella faror. När det gäller kvinnor med högfungerande autism finns det kopplingar till anorexia. Depression är vanligt och självmordsfrekvensen högre. Det är ökad risk för utanförskap. Om det går bra för henne har samhället allt att vinna. Går det fel innebär det stora kostnader, säger mamman.
Flickan själv är än så länge omedveten om sin situation.
– Vi har inte vågat säga att hon ska börja i skolan ännu eftersom vi inte vet, det är en oro och en stress, säger pappan.
Svårt med liten kommun
Tack vare gott samarbete med dagis har man lyckats få ned dotterns ångestnivå dramatiskt, men när det oförutsägbara händer faller allt för henne.
– Då får hon kraftig ångest och panikattacker.
Det är det föräldrarna befarar nu. Därför får det inte bli fel. Och därför ställer de sitt hopp till att hon trots allt ska få en plats i Näfsby skola.
Men när Hammarland säger nej till Eckeröelever har ju Eckerö kommun inget annat val än att starta en specialklass?
– Man kunde tänka sig att samarbeta med andra kommuner. Men visst, ett alternativ är att anställa en speciallärare. Problemet med små kommuner är att det finns så lite resurser, det är svårt att få tag på kompetent personal. Det är en stor belastning för en liten kommun.
– Vissa kommuner är för små för ett modernt samhälle. Det här är ännu ett argument för kommunsammanslagning, säger pappan.
Sandra Widing