Jomala ska utreda fördelarna med att placera alla skolbarn i ettan och tvåan i Södersunda skola och alla treor till sexor i Vikingaåsens skola.
Motivet är ekonomiskt och pedagogiskt, förklarar skoldirektör Per-Olof Friberg.
JOMALA Hur mycket pengar Jomala skulle spara på att åldersuppdela skolbarnen mellan Södersunda skola och Vikingaåsens skola är ännu oklart.
-Rainer Juslin har fått i uppdrag av utreda konsekvenserna av en uppdelning. På nästa kommunstyrelsemöte kommer detaljerna i hans utredningsuppdrag att fastslås, säger kommundirektör Carolina Sandell.
I dag går 100 barn i Södersunda skola och 200 i Vikingaåsens skola. Efter en uppdelning skulle runt 120 barn hamna i Södersunda och 180 på Vikingaåsen.
-Antalet skolbarn i Jomala brukar ligga mellan 250 och 300 per år, säger skoldirektör Per-Olof Friberg.
Det finns flera frågetecken att räta ut. Hur påverkas eleverna av att de får uppleva en extra skolövergång, förutom den mellan förskola och skola? Ska man ha två olika lärarkollegier? Hur mycket pengar kan sparas in på att man inte behöver köpa in samma utrustning till båda skolor?
För en del barn bli skolvägen betydligt längre.
-Meningen är att inget barn ska ha längre än 45 minuters väg till skola, säger Per-Olof Friberg.
Hur uppdelningen påverkar skolskjutsandet blir däför en central fråga i Rainer Juslins utredning.
Förslaget är att utredningen ska vara klar till den 31 maj.
-Meningen är att uppdelningen ska ske till höstterminen 2010 om det blir beslut på att den ska förverkligas, säger Carolina Sandell.
Per-Olof Friberg påpekar att det kan finnas en pedagogisk poäng med att koncentrera alla ettor och tvåor i samma skola.
-Då kan man specialisera undervisningen i Södersunda skola på nybörjarpedagogik medan Vikingaåsen kan ha en annan inriktning.
Färslaget oroar flera föräldrar.
Föräldarna oroade
I onsdags hölls ett informationsmöte för föräldrar vars barn ska börja skolan i Jomala nästa år. Nyheten om den förslagna skolreformen skapade oro.
Jonas och Desirée Eriksson i Kalmarnäs, är båda lärare i Kyrkby högstadium och i Strandnäs. De har tre barn som direkt berörs av den förslagna reformen.
-Vi har en son i fyran, en son som ska börja skolan i höst och en dotter som ska börja året efter. Vi är rädda att den familjära stämning som i dag finns på Vikingaåsens skola slås sönder när barnen hamnar på olika skolor, säger Jonas Eriksson.
Faddrar försvinner
I dag håller skolan familjeaktiviteter som samlar barn och föräldrar från alla klasser.
-Och vad händer med fadderverksamheten där en äldre elev skolar in en yngre? Det har fungerat jättebra, men försvinner ju om man delar upp barnen på olika skolor.
Han ifrågasätter vad den ekonomiska vinsten kan bli om fler barn måste skjutsas längre.
-De stora barnfamiljsområdena i Jomala är ju Kalmarnäs och Solberget. Vad blir då nettovinsten?
Jonas Eriksson säger föräldrarna redan börjat diskutera någon form av manifestation för att göra sin oro känd för kommunen.
Otryggare för barnen
Anna Dahgrén är mamma till en son ska börja skolan till hösten. Också hon är emot förslaget.
-Den övervägande meningen bland oss föräldrar mötet var att det inte är en bra idé. Man tänker inte på barnens bästa, säger hon.
-Vad händer med de som hinner börja ettan i år på Vikingaåsen? Ska de flyttas över till Södersunda för att gå andra klass och sedan tillbaka till Vikingaåsen till trean?
-Vi hade sett fram emot Vikingaåsen som vi hört är en trygg skola. Nu blir det otryggare för barnen.
Avvaktar utredning
Hem och skola på Vikingaåsen ställer sig avvaktande inför den föreslagna reformen.
-Det handlar så klart om pengar. Men det är bra att det utreds, säger ordförande Peggy Smulter.
Hon ser både för- och nackdelar med en åldersuppdelning av skolorna.
-Det är bra för barnen att umgås i alla åldrar tillsammans. Det skulle ju tala emot. Men om det kan leda till mindre klasser talar det ju för. Vi väntar med spänning på vad utredningen kommer fram till.
Petter Lobråten