För att förebygga spridningen av ett eventuellt fågelvirus från vilda fåglar till tamfåglar måste fåglar även i år hållas under tak.
MILJÖ Alla sorts fjäderfä får gå utomhus i inhägnad, men inhägnaden ska vara övertäckt med ett tillräckligt tätt nät som hindrar kontakt med vilda fåglar. Innan den som har fåglar släpper ut dem ska han informera kommunens veterinär, skriver landskapsveterinär Mikael Karring i ett pressmeddelande för att informera allmänheten.
Förbudet gäller 15 februari till 31 maj.
Hösten 2003 spred fågelinfluensaviruset av subtyp H5N1 sig snabbt i Asien. Hittills har 397 människor insjuknat, 249 av dessa har dött. Fallen har huvudsaken inträffat i Indonesien och Kina men även i Egypten har man påträffat sjukdomsfall. Viruset har överförts av fjäderfän.
Fyra fall i Tyskland
Fågelinfluensaläget följs upp genom att man undersöker såväl fjäderfä som vilda fåglar. Vid uppföljningen registrerar man de fall av fågelinfluensa som orsakar hög dödlighet bland de flesta fågelarter samt de fall som kan förvandlas till dödliga, från så kallas lågpatogen till högpatogen.
I januari konstaterades senast i Tyskland fyra fall av lågpatogen fågelinfluensa hos fjäderfä. Över 14.000 fåglar har hittills avlivats.
Inget virus än i Finland
I fjol påträffades i Europa 11 nya fall av högpatogen fågelinfluensa hos vilda vattenfåglar och två fall hos fjäderfä. Inom EU-området konstaterades fem fall av lågpatogen fågelinfluensa hos fjäderfän. Det för oss närmaste fallet påträffades i en gås- och andanläggning i Danmark. Viruset var likadant som de man funnit i närliggande tjärnar.
År 2007 påträffades i en finsk gåsanläggning antikroppar mot aviärt influensavirus av typ H5, men något fågelinfluensavirus hittade man inte. Bland vilda fåglar är det främst vattenfåglar som är virusbärande. I Finland har man hittills inte konstaterat fågelinfluensavirus hos småfåglar.
För mer information går det bra att kontakta landskapsveterinär Mikael Karring.
Liz Lindvall