SJUKVÅRD I snart ett år har Axel Hansson arbetat som landskapsläkare på Åland. Han är född och uppvuxen i Göteborg där han också studerade till läkare.
Helt obekant med Åland är han däremot inte, hans vidareutbildning och specialisering har han bland annat gjort på Åland. Därför föll det sig naturligt att arbeta här, säger han.
–Jag har jobbat kliniskt i flera år och det är intressant och viktigt att hjälpa enskilda. Men när man gör det märker man av vissa brister i system som man vill ändra på, och det är svårt att göra som kliniker.
Därför valde han att söka tjänsten som landskapsläkare. I det arbetet kan man utveckla vården, något som man som vanlig läkare inte alltid har utrymme och tid att göra.
Landskapsläkaren arbetar bland annat med lagstiftning, tillsyn och olika aspekter av folkhälsa, till exempel smittsamma sjukdomar, och syftet är att förbättra vården. Hans arbete handlar därmed mycket om förebyggande arbete, att hjälpa till att hitta ny diagnostik och nya behandlingsmetoder.
Genom ny diagnostik och nya behandlingssätt kan man också spara pengar, vilket är aktuellt nu när Ålands hälso- och sjukvård har ett hårt sparkrav på sig.
–Det gör att man upptäcker och kan behandla tillstånd som tidigare varken upptäcktes eller behandlades. I många fall rör det sig om fantastiska framsteg för de drabbade.
Läs hela intervjun i dagens tidning.
Sandra Widing