Trots att regnet stundtals öser ner över föreningarnas bord ute på Valborgs gårdsplan, söker sig solstrålarna genom molntäcket och och värmer besökarna. Men det småkyliga vädret och några vattendroppar är inget som avskräcker Folkhälsans Lemlandsavdelning.
– Vi är vana och härdade efter många år av Folkhälsans simskolor, säger Ann Eriksson, ordförande för avdelningen.
Med sig bakom bordet, fyllt av lotterivinster, har hon vice ordförande Viveca Mansnérus-Mattsson, kampanjledare Kerstin Nordenström och styrelsemedlem Gabriella Sjöberg.
Föreningskalaset är en del av Åland 100-firandet och även om Folkhälsan i Lemland inte har funnits med riktigt så länge, är det heller inte frågan om någon ny verksamhet i kommunen.
– Vår avdelning har faktiskt funnits med sedan den 1 februari 1944, säger Kerstin Nordenström.
Grodan skötte fiskdammen
Evenemanget arrangeras av Ålands ungdomsförbund i samarbete Lemlands ungdomsförening. Och inne på Valborg, skyddade från vädrets makter, står Anchi Sjölund och Daniel Palmroos från årets värdförening och håller i fiskdammen för de yngsta besökarna.
– Lemlands ungdomsförening fyller 120 år i år, och det här får nog ses lite som en nystart för vår föreningsverksamhet efter pandemin, säger Daniel Palmroos.
Anchi Sjölund som dagen till ära är utklädd, eller kanske till och med uppklädd beroende på perspektivet, i en groddräkt förklarar valet av outfit:
– Jag jobbar på bibliotek, och den här grodan har en förebild i Max Velthuijs barnböcker om Grodan och hans olika äventyr, säger hon och visar upp barnboksgrodans karaktäristiska rödvitrandiga shorts.
Utomhus fortsätter regnet att formligen ösa ner, de flesta besökarna har vid det här laget sökt sig in på Valborg, till de många loppisförsäljarnas stora förtjusning. Den stora salen är full av loppisbord med en myckenhet av varierande prylar till salu.
Rena hundvädret
Ute på gården har regnet dragit sig tillbaka, och solen tittar åter fram. Hundvädret, som det brukar kallas, var inget som Gabriel Granholm och hans dvärgschnauzer Chelsea uppskattade.
Har namnet månne koppling till fotbollslaget?
– Ja, det var mitt favoritlag då. Men numera är det Barcelona och IFK Mariehamn som gäller.
Gabriel har kommit till Valborg med syster Linnéa Granholm och mamma Elin Granholm, den senare av dem är styrelsemedlem i Röda Korset.
Ett par bord längre bort står Joakim Österlund från Getas ungdomsförening. På äkta storfiskarmanér visar han upp en måttbräda för gäddfiske genom ett rejält och brett grepp om brädan.
– Föreningen är väl kanske mest känd för att arrangera Getadraget, fisketävlingen, förklarar han.
Hur brett behöver du breda ut armarna för att beskriva din egen rekordgädda?
– Jag vet faktiskt inte hur lång den var, eftersom jag inte hade en mätbräda med mig när jag fångade den. Men jag vet att den var 9,8 kilo – och rätt lång.
Lite vid sidan av har Åland caravan club ställt upp både en husbil och en husvagn. Husvagnen får nog beskrivas som något av en minimodell. Men den är ändå överraskande rymlig på insidan.
– Allt viktigt finns här, trots att det inte rör sig om någon lyxmodell, säger husvagnsägaren Rune Sjölund.
Vad är det allra bästa med att semestra i husbil/husvagn?
– Friheten. Man kan åka vart man vill och ändå ha med sig det mesta ett hushåll behöver. Och man får se och uppleva så mycket på resorna.
Hur går husbilssemester ihop med dagens bränslepriser?
– Det funkar nog bara man planerar. Det går ju att leva relativt billigt under resan om man väljer att laga sin mat i stället för att äta ute varje dag. Det handlar om prioriteringar och val.