I det nya ekonomiska system som föreslås för Ålands framtida finansiering ökar betydelsen av de bolagsskatter som betalas in i landskapet. Det fick finansminister Mats Perämaa att önska att lagtinget skulle engagera sig mer i näringspolitiska och konkurrenskraftsfrågor.
När den andra dagen av budgetdebatten tog vid i går var det många som hakade på uppmaningen. En av dem var Centers ordförande Veronica Thörnroos som menade att området borde få speciellt uppmärksamhet av parlamentarikerna.
– Enligt lagtingsordningen har vi möjlighet att tillsätta utskott för viss tid och mitt förslag är att vi tillsätter ett utskott som enbart fokuserar på näringslivspolitiska frågor.
Finns redan
Flera ledamöter från regeringspartierna menade dock att ett utskott för näringsfrågorna redan finns, finans- och näringsutskottet.
– Att man skulle tillsätta ett särskilt utskott tycker jag inte är speciellt lyckats. Det är frågor som spänner över alla områden. Man ska behandla dem brett, inte isolera dem till ett organ, sade Johan Ehn (MSÅ).
Veronica Thörnroos menade att det ena inte utesluter det andra, och efterfrågade också ett näringspolitiskt meddelande från landskapsregeringen (LR) för att få en motor i diskussionerna. Finansministern ställde sig inte avog till förslaget, men bad att få återkomma efter diskussioner i LR.
Få förslag
Roger Nordlund (C) menade i en fråga till näringsminister Camilla Gunell att LR gärna talar om näringspolitik, men kommer med få förslag. Gunell, å andra sidan, menar att man måste skapa tillväxt i samklang med hållbarhetstanken, ”miljönsamhet”, som hon uttryckte det.
– Det är det jag menar att vi ska leva på. Det är inte bara vackra ord, det är framtiden. Om man ska göra bokslut över den här mandatperioden tror jag det är det vi fokuserat mest på att få att fungera, sade Camilla Gunell.
Mikael Staffas (Lib) ansåg att LR skapar möjligheter för företagande i skärgården genom sitt stöd till butikerna där, men efterlyste stöd också till butikerna på landsbygden.
– Mindre butiker på landsbygden står utanför stödprogrammet. Två finns kvar i dag, en i Geta och en i Lumparland. Det är viktigt för samhället att de finns kvar. En förutsättning för äldre att kunna bo kvar hemma är närservice.
Han fick dock mothugg av Veronica Thörnroos, som menar att kommunreformen och de kapade landskapsandelarna gör att det är osäkert vilken servicenivå som finns i framtiden. Dessutom menade hon att ändringar i stödet för mattransporter spelar in.
– Det glömde Mikael Staffas att nämna.
Fiskindustrin
De två enades dock i kritik mot att budgeten inte innehåller några skrivningar om fiskindustrins framtid.
– Jag saknar skrivningar om förutsättningarna för de viktiga fiskodlingarna, den bärande arbetsgivaren förutom det offentliga i skärgårdsregionen.
Veronica Thörnroos krävde att få veta om de kommer att regleras ytterligare i framtiden.
– 2017 fanns det sex fiskodlingar med 95 anställda. Kommer de att ha förutsättningar i framtiden eller kommer nya regleringar som omöjliggöra för dem?
– Det är en svår fråga, för jag tycker att man måste väga in hur havet kommer att påverkas. Östersjön blir varmare och sötare. Man måste sätta in stöd till näringar i en sådan kontext. Det finns alla förutsättningar att bedriva näringsverksamhet i Östersjön, men de måste bli miljövänligare, svarade Camilla Gunell.
Budgetdebatten fortsätter i dag torsdag.
Jonas Bladh